Rent vatten räddar liv

Idag saknar 663 miljoner människor tillgång till rent vatten. Varje dag dör 1400 barn i sjukdomar som orsakats av smutsigt dricksvatten, de utgör bara en liten del av de nästan 4 miljoner människor som varje år mister livet i vattenrelaterade sjukdomar och dåliga sanitära förhållanden. Vi på Oxfam arbetar aktivt för att den siffran ska minska. Vill du vara med och bidra? Sms:a VATTEN NU till 72 980 för att skänka 100 kronor.

 

Rent vatten - ingen självklarhet

Det kan vara lätt att glömma vilken fantastisk tillgång vatten faktiskt är. I alla fall för oss som bara behöver vrida om kranen. I Sverige är rent vatten en självklarhet men så är det inte överallt. I många länder måste människor vandra i timmar för att hämta vatten till sina familjer. Det är en tung, tidskrävande och riskfylld uppgift som ofta utförs av kvinnor och barn.

Vatten är källan till allt liv. Utan vatten kan ingenting växa. Det vet alla småskaliga jordbrukare som just nu kämpar för att hantera det förändrade klimatet med oregelbunden nederbörd och långvarig torka. I brist på alternativa vattenkällor är fattiga bönder ofta helt beroende av regnet för sin försörjning. Utan vatten kan de inte odla och försörja sina familjer.

Oxfam arbetar för att fler människor ska ha tillgång till rent vatten, både akut i katastrofer och genom långsiktiga insatser. Våra vatteningenjörer är kända för sin förmåga att snabbt och effektivt transportera stora mängder vatten till människor som drabbats av en katastrof. Vatten och sanitet ingår också i många av våra självhjälpsprojekt. Med fungerande vatteninfrastruktur och smarta bevattningslösningar kan fler människor få tillgång till rent vatten. Det räddar liv och skapar förutsättningar för människor att själva ta sig ur fattigdom.

 

Som månadsgivare i Oxfam bidrar du till att fler människor får tillgång till rent vatten varje dag. Tillsammans kan vi förändra livet för fattiga människor i över 90 länder. Det är något att vara stolt över.