Möt Noolarami

Noolarami från Tanzania

Noolarami Kilanga kommer från en liten by i Tanzania. Precis som många andra var hon tidigare helt beroende av djuren för sin försörjning. Sommaren 2011 slogs hennes liv i spillror då Östafrika drabbades av långvarig torka. När Noolaramis enda get svalt ihjäl berövades hon en viktig försörjningskälla.

Tack vare alla generösa bidrag från våra givare har nya getter kommit till byn. Noolarami och hennes familj har idag nio stycken. Djuren har öppnat upp nya möjligheter för familjen och skänker dem en trygghet som de aldrig tidigare haft. Noolarami berättar:  

”Tack var mina getter så är jag någon. Jag kommer inte att sakna mat igen och jag har mjölk till mina barn. Jag har inte själv gått i skolan men ska se till att mina barn får möjlighet att utbilda sig.”

Om sin yngsta dotter, den lilla flickan på bilden, säger hon:   

”Det arbete som min dotter skulle ha gjort kommer jag att göra i hennes ställe så att hon kan gå i skolan, utbilda sig och få ett bra jobb i framtiden.”

Oxfam stöder en kvinnogrupp i Noolaramis by. Gruppen har fått lån för att starta upp en lokal verksamhet i form av pärlhantverk. De kvinnliga entreprenörernas gemensamma arbete gynnar hela byn.

”Pengarna vi får för våra pärlarbeten räcker både till nya pärlor och till mat till familjen. Eftersom getterna vi fick av Oxfam inte räckte till alla har vi ett ansvar att dela med oss. När mina getter får killingar kommer jag att ge bort nio av dem till någon annan i byn. Jag kommer inte att sälja mina djur utan fortsätta låta dem föröka sig. Jag kanske säljer några i framtiden, men bara om jag verkligen måste.”

Noolarami har en hälsning till alla som genom sitt stöd gjort detta möjligt: ”Om en människa kunde få fyra hjärtan så önskar jag er det. Livet för kvinnor har verkligen förändrats till det bättre.”