Möt Munni

Änkan Munni bor i Uttar Pradesh i norra Indien, ett av de torraste områdena i hela landet. Det torra klimatet gjorde det svårt för Munni att odla upp sin lilla markplätt och hon fick oftast bara en enda senapsskörd om året. Under de varma och torra sommarmånaderna låg hennes egen jord i träda och hon fick arbeta för en lokal jordägare.

Med stöd från våra givare kunde vi stötta det lilla samhället där Munni bor. Tillsammans med den lokala organisationen Paramarth utvecklade vi ett program för att hjälpa lokalbefolkningen att hantera torkan och förbättra tillgången på vatten året om.

Paramarth informerade lokalbefolkningen om deras rättigheter, bland annat rätten till statligt stöd och glesbygdsstödet som garanterar alla jordbrukare en minimilön för 100 dagars arbete om året. Paramarth arbetar med stöd från Oxfam i sammanlagt 30 byar runtom i Indien. Munni berättar:

”Jag har bevittnat många förbättringar såsom kornbanken och självhjälpsgrupperna. Vår självhjälpsgrupp är jättebra. Just nu har vi tre grupper i byn med sammanlagt 32 medlemmar.”

Projektet har gjort det möjligt för Munni att så ytterligare en skörd under de torra sommarmånaderna. Hon har också kunnat köpa en buffel som hjälper henne med att plöja upp jorden. När hon inte ändvänder buffeln själv hyr hon ut den till andra för att tjäna lite extra pengar.

”Tidigare arbetade jag i byarna häromkring eller hos någon av de stora jordägarna. Då var jag tvungen att förlita mig på dem. När jag bara fick en skörd arbetade jag hos andra under sex månader per år. Nu när jag kan odla mer själv behöver jag inte arbeta extra längre. Jag är firare nu eftersom jag klarar mig själv.”

Med ditt stöd kan vi ge människor som Munni verktyg för att lyfta sig själva ur fattigdom.