Möt Charles

Charles från Malawi

Malawis jordbrukare är beroende av regn för att deras grödor ska växa. När regnet inte kommer är det svårt att odla och människor tvingas gå hungriga. Charles Kenani från byn Mnembo vet allt om de nyckfulla regnperioderna. Effekterna av klimatförändringarna gjorde det länge svårt för honom att odla tillräckligt med mat för att mätta sin familj.

Tack vare stödet från våra givare har vi tillsammans med lokalbefolkningen utvecklat ett bevattningssystem som ger traktens jordbrukare tillgång till vatten även under långvariga perioder av torka. Charles berättar:

"Vi byggde bevattningssystemet därför att det förändrade klimatet gjorde det svårt för oss att odla tillräckligt med mat hela året runt. Tidigare var vi helt beroende av regnet. Idag har vi alltid tillgång till vatten vilket gör att vi kan odla flera olika grödor som tomater, vete och ris. Vi lider inte längre av de problem som så många andra fortfarande kämpar mot eftersom bevattningssystemet skyddar oss mot torkan.”

Bevattningssystemet gör det möjligt för Mnembos befolkning att odla grödor som annars inte hade överlevt de allt längre torrperioderna. Den mest lönsamma av dessa grödor är tomater som säljs i stora volymer för tillverkning av ketchup. Tomatodlingarna ger Charles och de andra jordbrukarna i Mnembo viktiga inkomster. Bevattningssystemet har gjort det möjligt för Charles att försörja sin familj året om.

”För pengarna vi tjänat på tomaterna har jag byggt ett nytt hus till familjen. Det nya huset är stort – tio gånger fem meter- och rymmer ett separat kök där vi äter våra måltider samt två separata sovrum”, berättar Charles.  

Bevattningsprojektet i Mnembo har förbättrat livet för cirka 400 familjer. Det traditionella småskaliga jordbruket har utvecklats till ett åretruntbruk med stora skördar som kan mätta flera magar. Tack vare stödet från alla våra givare är Mnembo idag ett självförsörjande samhälle.