Jemen

 • Jemen är drabbat av en av de värsta humanitära kriserna i världen

  Konflikten mellan en saudiledd koalition av gulfländer och Jemens regering mot Ansar-Allah rörelsen, också kända som Houthis, har sedan mars 2015 lett till att över 17 000 människor i landet sårats eller dött.

  Fyra miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Det har skapat en enorm hungerkris och situationen fortsätter att förvärras. 24 miljoner människor, över tre fjärdedelar av Jemens befolkning, är i behov av humanitärt stöd. 14 miljoner människor hotas av svält och 400 000 barn under 5 år liter av akut undernäring.

  Människor kämpar nu mot intensifierade strider och en andra våg av covid-19. Smittspridningen ökar i hela landet och dödligheten ligger på närmare 20 procent – en av de högsta i världen. De första vaccindoserna levererades till landet i slutet av mars, men redan innan coronapandemin bröt ut var det svårt att få tillgång till sjukvård och behoven är fortsatt stora.
   

  Sabeers (som egentligen heter något annat) familj är en av de som mottagit kontantbidrag från Oxfam. Konflikten tvingade familjen att fly och Sabeer tvingas nu sova utomhus. Foto: Moayed Al-Shaibani/Oxfam 

   

   
 • Vi behöver din hjälp!

  För miljontals jemenitiska kvinnor, män och barn är livet en daglig kamp och våld ett ständigt hot. Vi är på plats med livräddande hjälp men behöver nå ut till fler, vi kan inte göra det utan din hjälp. 

  Genom att skänka en gåva hjälper du människor både i denna kris och nästa. Du kan skänka din gåva direkt här nedanför, eller genom att swisha till 900 37 24. Skriv gärna JEMEN som meddelande. Tack! 

  Sidan senast uppdaterad i mars 2021

 • Oxfams insats

  Oxfam har jobbat i Jemen i över 30 år, arbetet vi gör nu innefattar bland annat att se till att människor som tvingats fly på grund av konflikten har tillgång till rent vatten och sanitet: ingenjörsteamen lagar rör, renoverar vattensystem och bygger latriner. Vi jobbar med volontärer som utför hygienkampanjer där man informerar om kolerasymptom och hur man kan förebygga spridning av sjukdomen. Våra hälsoteam delar också ut hygienkit bestående av tvål och hinkar.

  Matbristen i Jemen är utbredd, och många barn är akut undernärda. För att se till att människor kan äta sig mätta får människor som tvingats lämna sina hem kontantbidrag som räcker till att täcka de allra mest grundläggande behoven. 

  Vi ger också människor stöd i att hitta jobb och skapa en inkomst, till exempel med utbildning, stöd till små entreprenörer och material som gör att människor kan börja odla mat.

  Oxfam har arbetat i Jemen sedan 1983 och har aldrig sett en kris av denna skala i landet. Insatsen i Jemen är en av Oxfams största. Kriget gör arbetet otroligt utmanande men vi är fast beslutna att forsätta göra vad som krävs för att rädda liv. Sammanlagt har Oxfam nått ut med hjälp till över 3 miljoner personer i Jemen sedan 2015.
   

  Videon nedan handlar om Omar och hans far Salem. Deras familj tvingades nyligen lämna sitt hem för fjärde gången sedan konflikten startade. Familjen bor nu i flyktinglägret Alswidan i Marib där förhållandena är svåra och det råder allvarlig brist på exempelvis vatten och mat. 
   

Mardrömmen att leva på flykt - Hör Omar & Salems berättelse från Jemen

Omar och Salem bor i ett flyktingläger i Jemen, där kriget har skapat en av världens mest omfattande humanitära katastrofer. FN varnar redan för att landet står inför en av historiens värsta hungerskriser och över fyra miljoner personer har hittills tvingats på flykt på grund av av konflikten. Över 24 miljoner av Jemens befolkning är i behov av humanitärt stöd, varav hälften är barn.

 

Svältrisk, nya strider och andra vågen av covid-19 när kriget i Jemen går in på sitt sjunde år

”Människor står inför ett fruktansvärt val: att stanna kvar och riskera sina och sina barns liv, eller att fly ut i öknen där det varken finns vatten eller mat.”

 

Coronapandemin nytt hot i kolera- och krigsdrabbade Jemen

Oxfam leverar vatten till Jemen som haft över 50 fall av kolera per timme i genomsnitt de senaste fem åren.

 

Allvarlig vattenbrist i Jemen

15 miljoner människor drabbade av allvarlig vattenbrist, vilket också ökar risken för sjukdomsspridning i landet.

 

Oxfam nått ut till 3 miljoner människor i Jemen

Tema: Jemen

Fredssamtal och nära förestående svält riktar återigen blickarna mot världens värsta humanitära kris.

 

En människa dör var tredje timme i kriget i Jemen

Tema: Jemen

Civilbefolkningen står inför livshotande krig, sjukdomar och hunger.

 

Augusti den blodigaste månaden i Jemen

Tema: Jemen

Nära 1000 civila dödades eller skadades under augusti, 300 av dem var barn. 

 

Människor i Jemen kämpar för sin överlevnad

Tema: Jemen

Både mat och vatten är bristvaror i Jemen efter det nu tre år långa kriget och chockartade höjningar av matpriser i landet har ökat lidandet ytterligare.

 

Koleraepidemin i Jemen når rekordhöga siffror

Tema: Jemen

Sedan utbrottet för bara tre månader sedan misstänks nu 360 000 människor vara smittade. Det är den högsta siffra som någonsin uppmätts i ett land under bara ett år, och högre än det som tidigare setts som den mest omfattande koleraspridningen, när sjukdomen smittade 340 311 personer på Haiti 2011.

 

39 ton katastrofhjälp till Jemen

Tema: Jemen

I dagarna skickade Oxfam ett plan med 39 ton humanitär nödhjälp till Jemen, där det omfattande kolerautbrottet just nu hotas spridas ytterligare. Lasten bestod av vatten och sanitetsutrustning till ett värde av 470 000 dollar.