Jemen

 • Jemen är drabbat av en av de värsta humanitära kriserna i världen

  Konflikten mellan en saudiledd koalition av gulfländer och Jemens regering mot Ansar-Allah rörelsen, också kända som Houthis, har pågått sedan mars 2015. Över 14 500 människor har hittills har dött i landet och över fyra miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Situationen har lett till en enorm hungerkris och tre fjärdedelar av befolkningen är i behov av akut humanitärt stöd. När konflikten nu går in på sitt åttonde år fortsätter våldet, hungern och dödsiffrorna att öka. 

  Miljoner människor lever i hunger

  Landets ekonomi är slaget i spillror. Hem, lagerlokaler, jordbruk och viktiga delar av den civila infrastrukturen är förstörd och priserna på mat fortsätter att stiga samtidigt som de allra fattigaste har förlorat sina inkomster. 17,4 miljoner människor lever i hunger, en siffra som kan öka till 21 miljoner innan årets slut.

  Krisen i Ukraina har förvärrat situationen och skapar oro för tillgången till spannmål och matolja. Idag importerar Jemen 42 procent av sitt spannmål från Ukraina.

  Den sju år långa konflikten har också orsakat en bränslekris som lett till att priserna ökat. Det påverkar i sin tur priser på nödvändiga varor som vatten, mat och mediciner, så att människor som redan kämpar för att klara sina dagliga behov inte har råd med dem.

   
 • Din hjälp behövs!

  För miljontals jemenitiska kvinnor, män och barn är livet en daglig kamp och våldet är ständigt närvarande. Vi är på plats med livräddande hjälp men behöver akut nå ut till många fler. Ditt stöd behövs för att göra det möjligt.

  Du kan skänka din gåva direkt via Swish, eller klicka på knappen nedan för att se våra andra gåvoalternativ. Stort tack för ditt stöd!

   

 • Oxfams insats

  Oxfam har jobbat i Jemen i över 30 år, arbetet vi gör nu innefattar bland annat att se till att människor som tvingats fly på grund av konflikten har tillgång till rent vatten och sanitet: ingenjörsteamen lagar rör, renoverar vattensystem och bygger latriner. Vi jobbar med volontärer som utför hygienkampanjer där man informerar om kolerasymptom och hur man kan förebygga spridning av sjukdomen. Våra hälsoteam delar också ut hygienkit bestående av tvål och hinkar.

  Matbristen i Jemen är utbredd, och många barn är akut undernärda. För att se till att människor kan äta sig mätta får människor som tvingats lämna sina hem kontantbidrag som räcker till att täcka de allra mest grundläggande behoven. 

  Vi ger också människor stöd i att hitta jobb och skapa en inkomst, till exempel med utbildning, stöd till små entreprenörer och material som gör att människor kan börja odla mat.

  Oxfam har arbetat i Jemen sedan 1983 och har aldrig sett en kris av denna skala i landet. Insatsen i Jemen är en av Oxfams största. Kriget gör arbetet otroligt utmanande men vi är fast beslutna att forsätta göra vad som krävs för att rädda liv. Sammanlagt har Oxfam nått ut med hjälp till över 3,5 miljoner personer i Jemen sedan 2015.
   

  Videon nedan handlar om Omar och hans far Salem. Deras familj tvingades nyligen lämna sitt hem för fjärde gången sedan konflikten startade. Familjen bor nu i flyktinglägret Alswidan i Marib där förhållandena är svåra och det råder allvarlig brist på exempelvis vatten och mat. 
   

Humanitär kris i Ukraina

Människorna i Ukraina tvingas utstå ett ofattbart och enormt lidande. Allt fler dör när våldet eskalerar. Oxfam samarbetar med lokala samarbetspartners i länder som gränsar till Ukraina, till exempel Moldavien, Rumänien och Polen. 

 

Oxfams arbete för att hjälpa människor på flykt

Vårt arbete för att hjälpa människor som flyr från konflikter, torka och hungersnöd pågår lika intensivt som tidigare.

 

Mardrömmen att leva på flykt - Hör Omar & Salems berättelse från Jemen

Omar och Salem bor i ett flyktingläger i Jemen, där kriget har skapat en av världens mest omfattande humanitära katastrofer. FN varnar redan för att landet står inför en av historiens värsta hungerskriser och över fyra miljoner personer har hittills tvingats på flykt på grund av av konflikten. Över 24 miljoner av Jemens befolkning är i behov av humanitärt stöd, varav hälften är barn.

 

Svältrisk, nya strider och andra vågen av covid-19 när kriget i Jemen går in på sitt sjunde år

”Människor står inför ett fruktansvärt val: att stanna kvar och riskera sina och sina barns liv, eller att fly ut i öknen där det varken finns vatten eller mat.”

 

Coronapandemin nytt hot i kolera- och krigsdrabbade Jemen

Oxfam leverar vatten till Jemen som haft över 50 fall av kolera per timme i genomsnitt de senaste fem åren.

 

Allvarlig vattenbrist i Jemen

15 miljoner människor drabbade av allvarlig vattenbrist, vilket också ökar risken för sjukdomsspridning i landet.

 

Oxfam nått ut till 3 miljoner människor i Jemen

Tema: Jemen

Fredssamtal och nära förestående svält riktar återigen blickarna mot världens värsta humanitära kris.

 

En människa dör var tredje timme i kriget i Jemen

Tema: Jemen

Civilbefolkningen står inför livshotande krig, sjukdomar och hunger.

 

Augusti den blodigaste månaden i Jemen

Tema: Jemen

Nära 1000 civila dödades eller skadades under augusti, 300 av dem var barn. 

 

Människor i Jemen kämpar för sin överlevnad

Tema: Jemen

Både mat och vatten är bristvaror i Jemen efter det nu tre år långa kriget och chockartade höjningar av matpriser i landet har ökat lidandet ytterligare.