Hunger

 • De senaste tjugo åren har sett bra ut ur ett matperspektiv, men den positiva trenden har tyvärr vänt och de senaste åren har hungern i världen ökat.

  Det finns inte en ensam orsak som leder till att människor går hungriga eller svälter. Men en kombination av faktorer så som konflikt, fattigdom, brist på handelsmöjligheter och extrema väderförhållanden som till exempel svår torka kan skapa dödliga matsituationer. 

 • Vad är egentligen matbrist och hur kan vi stoppa den?

   

  Svält är den allvarligaste nivån av matosäkerhet, både vad gäller skala och hur kritisk situationen är. En situation klassas som svält när ett stort antal människor dör till följd av matbrist eller en kombination av matbrist och sjukdom. När över 20% av hushållen i ett samhälle inte har möjlighet att äta, 30% är akut undernärda och människor uppenbart svälter och dör pratar man inte längre om situationen som en ”humanitär kris”, utan använder termen ”svält”. Se mer om hur vi pratar om matkriser här.

 • Vilka är de främsta orsakerna till hunger?

  Det finns inte en ensam orsak som leder till att samhällen drabbas av matbrist eller att människor svälter. Orsaker till hungerkriser kan vara en kombination av faktorer så som konflikt, politisk osäkerhet, fattigdom, brist på handelsmöjligheter och extrema väderförhållanden som till exempel svår torka kan skapa dödliga matsituationer. Till exempel är krig och konflikt de främsta orsakerna till hungern i nordöstra Nigeria, Sydsudan och Jemen. I Somalia är det främst torka och ett svagt styre efter år av konflikt som ligger bakom matosäkerheten. I delar av Etiopien och Kenya lider människor av brist på mat och inkomstmöjligheter efter en förödande torka. Vad man vet är att vi har möjlighet att förhindra och få stopp på svälten i världen, men ändå sker hungerkatastrofer gång på gång.

  "Hunger handlar inte om brist på mat: vi odlar tillräckligt för att hela världen skulle kunna äta sig mätta. Vi måste hitta hållbara lösningar på roten till problemet. Det betyder att vi måste hitta fredliga lösningar på våldsamma konflikter, att koldioxidutsläppen måste begränsas och att samhällen måste få hjälp med att anpassa sig till det förändrade klimatet." 

  Oxfams internationella VD, Winnie Byanyima

   

 • Klimatkris = hungerkris

  Varför gör klimatförändringar människor hungriga?

  Väderförändringar och oberäkneliga säsonger förändrar vad jordbrukare kan odla, och det leder till hunger. Matpriser går upp. Matkvalitén går ner. Snart kan klimatförändringarna påverka vad vi alla äter.

  Medan temperaturerna stiger blir extremväder allt vanligare och allvarligare. Bönder och jordbrukare står inför stora svårigheter och nära en miljard av världens fattigaste människor- de som gjort minst för att bidra till den globala uppvärmningen- har fått allt svårare att få ihop tillräckligt med mat till sina familjer.

  Oxfam arbetar redan med att hjälpa människor i fattigdom att stå emot klimatkrisen. Vi hjälper jordbrukare i Thailand att bygga bevattning- och dräneringssystem så att grödor kan växa under torka och långa regnperioder. Vi stöttar bönder i Malawi att skifta mellan olika grödor baserat på vädermönster. Vi planterar mangrove tillsammans med jordbrukare vid Vietnams kust för att skydda mot stora stormvågor.

 • Vad gör Oxfam?

  Oxfam ger både akut mathjälp och satsar på långsiktiga insatser mot hunger. Vi arbetar bland annat i flera flyktingläger, i Sydsudan, på Afrikas horn, i Jemen och runt Tchadsjön med att distribuera livräddande hjälp till de som drabbas hårdast av matbrist.

  Vi distribuerar mat och näringsstöd, så väl som köksredskap och hinkar.
  Vi ger människor tillgång till rent vatten genom att frakta dit det, installera vattensystem eller renovera brunnar.
  Vi distribuerar kontantbidrag och vouchers för fröer, redskap och boskapsvård.
  Vi stöttar jordbrukare i att utveckla sina verksamheter och öka sina skördar via finansiellt stöd och utbildning.
  Vi skapar arbetsmöjligheter för människor som lever i fattigdom så att de ska få en inkomst och ha råd att mätta sina familjer.

 • En av världens allvarligaste hungerkriser är ett resultat av konflikt


  Mona och hennes fyra barn är några av de miljontals människor som lider av hunger och undernäring till fäljd av konflikten i Jemen. Foto: Sami M. Jassar

  Konflikten i Jemen har skapat en av världens värsta hungerkriser, då bristen på jobb och extrema prishöjningar gjort det omöjligt för människor att köpa den mat som finns i butikerna.
  Mona är en av de miljontals människor som drabbats av krigets påföljder. Hon är på flykt undan kriget tillsammans med sina fyra barn och har begränsade möjligheter att tjäna pengar och försörja sig. Bristen på inkomst och mat är så allvarlig att barnen har blivit sjuka av hunger.
  - Min son kan inte stå på sina ben, berättar Mona.

  I humanitära kriser som denna arbetar Oxfam bland annat med att dela ut kontantbidrag till familjer som Monas, så att de får råd att köpa mat, mediciner och det allra mest nödvändiga till familjen. Att ge pengar direkt till människor som lever i utsatthet ger dem en chans att ta kontroll över sina egna liv, trots att de tvingats lämna sina arbete, sina hem och allt de äger bakom sig.

   

  Sidan senast uppdaterad i april 2019

Rädda biståndet!

Sveriges stöd till utsatta människor i världen hotas av stora nedskärningar. Samtidigt är vi i en kris av sällan skådat slag med ökande hunger och fattigdom, mindre demokrati och jämställdhet, och en akut klimatkris. Vi kan inte acceptera att Sverige vänder världen ryggen när biståndet behövs mer än någonsin. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

 

Oxfam inför Davos: Ojämlikheten skenar – det har aldrig varit dyrare att vara fattig

Om inte världens ledare tar ansvar när de träffas i Davos så väntas totalt 860 miljoner människor på jorden leva i extrem fattigdom vid årets slut. Samtidigt tjänar miljardärerna inom bland annat livsmedelsbranschen och energisektorn mångmiljardbelopp på pandemin och kriget i Ukraina. Det visar en ny rapport från Oxfam.

Humanitär kris i Ukraina

Människorna i Ukraina tvingas utstå ett ofattbart och enormt lidande. Allt fler dör när våldet eskalerar. Oxfam samarbetar med lokala samarbetspartners i länder som gränsar till Ukraina, till exempel Moldavien, Rumänien och Polen. 

 

Ny Oxfamrapport slår larm: vi närmar oss en katastrof och ett mänskligt lidande av sällan skådat slag

Covid-19 pandemin, kriget i Ukraina och extrema priser på mat och energi har sammantaget skapat en katastrof med enormt mänskligt lidande som följd. Situationen är kännbar för alla. Många människor som redan har haft det kännbart svårt under pandemin tvingas nu också betala rekordhöga priser för mat och energi.

 

Oxfams arbete för att hjälpa människor på flykt

Vårt arbete för att hjälpa människor som flyr från konflikter, torka och hungersnöd pågår lika intensivt som tidigare.

 

Hälften av barnen i Guatemala är undernärda

Fyrabarnsmamman Silveria: ”Du blir rädd och undrar om ditt barn kommer att dö”
 

I Guatemala är närmare hälften av alla barn under fem år kroniskt undernärda. På grund av klimatförändringarna och ett bristande socialt skyddsnät ökar antalet undernärda barn ständigt. Oxfam finns på plats för att hjälpa de mest utsatta men behöver stöd från givare omgående för att kunna nå ut till fler.

 

Mardrömmen att leva på flykt - Hör Omar & Salems berättelse från Jemen

Omar och Salem bor i ett flyktingläger i Jemen, där kriget har skapat en av världens mest omfattande humanitära katastrofer. FN varnar redan för att landet står inför en av historiens värsta hungerskriser och över fyra miljoner personer har hittills tvingats på flykt på grund av av konflikten. Över 24 miljoner av Jemens befolkning är i behov av humanitärt stöd, varav hälften är barn.

 

Konflikter, covid-19 och klimatförändringar – en dödlig kombination

Ett och halv år sedan pandemins början orsakar hunger fler dödsoffer än coronaviruset. Antalet människor som lever i svältliknande förhållanden har ökat sex gånger om.

Evelyn vann mot hungern

Undernäring och matbrist slår hårt mot människor i Malawi, ett av världens fattigaste länder. Men Evelyn tog upp kampen mot hungern, och vann.  

Nödläge i Gaza

Situationen i Gaza försämras för var dag. Oxfam uppmanar till att allt våld stoppas genast.