Ekonomisk ojämlikhet

 • Därför arbetar Oxfam mot ojämlikhet

  Världens förmögenheter är extremt ojämnt fördelade. Framförallt finns det oerhört många som nästan inte har några tillgångar alls. Ojämlikhet står i vägen för kampen mot fattigdom och har bevisat negativa sociala, politiska och ekonomiska effekter. Hade ojämlikheten minskat de senaste tio åren hade hundratals miljoner fler kunnat lyftas ur fattigdom.

   
 • FATTIGDOMEN MINSKAR- MEN UTVECKLINGEN HOTAS AV VÄXANDE KLYFTOR

  Den extrema fattigdomen i världen har minskat drastiskt de senaste 40 åren. Däremot varnar experter som Världsbanken för att den positiva utvecklingen hotas av de enorma ekonomiska klyftorna och att målet om att utrota den extrema fattigdomen till 2030 inte kommer uppnås om inte ojämlikheten minskar.

  Ekonomisk jämlikhet för minskad fattigdom

  Oxfam arbetar mot ekonomisk ojämlikhet på flera sätt. Genom påverkansarbete driver vi kampanjer för att regeringar och beslutsfattare ska ta fattiga människor i beaktande och för att det ekonomiska systemet ska gynna alla, inte bara några få. Varje år släpper vi en global ojämlikhetsrapport, där vi undersöker hur det står till med ojämlikheten i världen. I år kan vi konstatera att ojämlikheten ser ut att öka i alla världens länder samtidigt i spåren av coronapandemin. Det är första gången det händer sedan mätningarna började för över hundra år sedan. 

 • Vi rapporterar om världens ojämlikhet

  Läs vår senaste ojämlikhetsrapport här.

 • OJÄMLIKHETEN ÖKAR I SPÅREN AV PANDEMIN

  Covid-19 ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i nästan alla världens länder samtidigt. Det är den första gången det händer sedan mätningarna började för över hundra år sedan.

  Pandemin har gjort de rikaste rikare och de fattigaste fattigare

  Världens tio rikaste män har tjänat en halv biljon dollar under pandemin. Det är en summa som mer än nog hade räckt till att betala för covid-19-vaccin till hela jordens befolkning och se till att ingen hamnade i fattigdom på grund av pandemin. För världens 1000 rikaste personer tog det bara nio månader innan deras förmögenheter var tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Samtidigt kommer miljarder människor att leva i fattigdom i minst ett decennium på grund av covid-19.

  Fattigdomen ökar i spåren av covid-19

  Pandemin har orsakat den värsta arbetslöshetskrisen på över 90 år och över 200 miljoner personer riskerar att hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter. Globalt är kvinnor överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar, de som drabbats hårdast av coronakrisen.

  Ojämlikheten kostar liv

  I flera av världens länder har vita överlevt covid-19 i högre grad än svarta personer. I USA hade tex. nära 22 000 svarta och personer med latinamerikanskt ursprung fortfarande levt idag, om de haft samma dödlighet som landets vita befolkning. På många platser, bland annat i England, är både smittspridningen och dödligheten högre i fattiga områden, jämfört med de rikaste.

   

  Källa: Oxfam 2020, The Inequality Virus

 • Hur ser ojämlikheten ut?

  2019 ägde världens 2153 dollarmiljardärer mer än 4,6 miljarder människor

  Det har gått tio år sedan finanskrisen skakade om världen och skapade enorma problem och stort lidande. Sedan dess har de allra rikaste ökat sina förmögenheter dramatiskt. Antalet dollarmiljardärer näratill fördubblats och mellan 2017-2018 skapades en ny miljardär varannan dag. Dessa miljardärer äger nu mer än någonsin samtidigt som nästan halva jordens befolkning lever på under 5.50 dollar om dagen.

  Varje dag dör 10 000 personer på grund av att de inte har råd med sjukvård

  I de flesta länder är pengar vägen till ett långt, hälsosamt liv, medan fattigdom alltför ofta resulterar i fler sjukdomar och en tidigare död. Livslängden på människor från fattiga och rika samhällen kan skilja så mycket som 10-20 år. I fattiga länder har barn från familjer som lever i fattigdom dubbelt så stor risk att dö innan de fyller fem som barn från rika familjer.

  Män har 50 procent större förmögenheter än kvinnor globalt och kontrollerar över 86 procent av företagen

  Ojämlikhet är sexistiskt. Alla drabbas när samhällstjänster nedprioriteras, men det är kvinnor som betalar det högsta priset. Flickor tvingas sluta skolan när skolavgifterna blir för höga och kvinnor stannar hemma och tar hand om sjuka släktingar när sjukvårdssystemet sviker. Framför allt är vårt ekonomiska system beroende av det enormt omfattande men obetalda arbete kvinnor utför i hemmet.

  Om den rikaste procenten betalade 0,5 procentenheter mer i skatt på sina förmögenheter hade det sammanlagt räckt till utbildning för alla de 262 miljoner barn som idag inte går i skolan och sjukvård som hade kunnat rädda 3,3 miljoner människors liv

  De ökande klyftorna mellan rika och fattiga underminerar kampen mot fattigdom, är skadlig för våra ekonomiska system och skapar sociala slitningar världen över. De allra rikaste gömmer också stora summor - ca 70 biljoner kronor- från skattemyndigheter medan den permanenta underfinansieringen av samhällstjänster drabbar de fattiga värst.

   

  Sidan senast uppdaterad i januari 2021

Rädda biståndet!

Sveriges stöd till utsatta människor i världen hotas av stora nedskärningar. Samtidigt är vi i en kris av sällan skådat slag med ökande hunger och fattigdom, mindre demokrati och jämställdhet, och en akut klimatkris. Vi kan inte acceptera att Sverige vänder världen ryggen när biståndet behövs mer än någonsin. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

 

Oxfam inför Davos: Ojämlikheten skenar – det har aldrig varit dyrare att vara fattig

Om inte världens ledare tar ansvar när de träffas i Davos så väntas totalt 860 miljoner människor på jorden leva i extrem fattigdom vid årets slut. Samtidigt tjänar miljardärerna inom bland annat livsmedelsbranschen och energisektorn mångmiljardbelopp på pandemin och kriget i Ukraina. Det visar en ny rapport från Oxfam.

Ny Oxfamrapport slår larm: vi närmar oss en katastrof och ett mänskligt lidande av sällan skådat slag

Covid-19 pandemin, kriget i Ukraina och extrema priser på mat och energi har sammantaget skapat en katastrof med enormt mänskligt lidande som följd. Situationen är kännbar för alla. Många människor som redan har haft det kännbart svårt under pandemin tvingas nu också betala rekordhöga priser för mat och energi.

 

NY OXFAMRAPPORT SLÅR FAST: OJÄMLIKHET DÖDAR

I samband med Världsekonomiskt Forum i Davos släpper Oxfam sin årliga ojämlikhetsrapport. Rapporten ”Ojämlikhet dödar” slår fast att vi befinner oss i en ojämlikhetskris som skördar 21 000 människoliv per dygn - en människa dör var fjärde sekund.

 

Konflikter, covid-19 och klimatförändringar – en dödlig kombination

Ett och halv år sedan pandemins början orsakar hunger fler dödsoffer än coronaviruset. Antalet människor som lever i svältliknande förhållanden har ökat sex gånger om.

Ny rapport synliggör systemisk exploatering och diskriminering inom globala livsmedelsindustrin

Odlare och arbetarna som förser Europa och USA med produkter som ris, skaldjur, kaffe, te och vin har inte fått tillräckligt stöd för att klara pandemins effekter på hälsan och ekonomin. Flera globala livsmedelskedjor har istället fokuserat på utdelningar till aktieägare och bonusar till styrelseledamöterna. 

 

Oxfams ojämlikhetsrapport: Pandemin ökar på den globala ojämlikheten

Världens rikaste är tillbaka på rekordnivåer. Samtidigt kommer miljarder människor leva i fattigdom i minst ett decennium framöver.

 

Länderna som är bäst och sämst i världen på att bekämpa ojämlikhet

Norge i topp, USA på 26:e plats och Sydsudan sist när Oxfam och Development Finance International rankar länders åtgärder för att bekämpa ojämlikhet.

 

Företag som tjänar på pandemin delar ut storvinster till aktieägare, medan människor förlorar sina jobb

I en ny rapport visar Oxfam att 32 företag som tjänat på covid-19 förvärrat de ekonomiska effekterna av pandemin genom att dela ut vinster till aktieägare istället för att säkra de anställdas jobb och säkerhet.

Skuldkris hotar utvecklingsländer

Coronapandemin håller snabbt på att trycka ner utvecklingsländer i en djup skuldkris som skulle vara katastrofal för kampen mot fattigdom