Cyklonen Idai

 • Cyklonen Idai nådde land i Beira, Moçambique, natten den 14 mars 2019, med kraftiga regn och vindstyrkor på upp till 170 km i timmen. FN har beskrivit det som "en av de värsta väderrelaterade katastroferna i Afrika" och de dödliga stormarna har orsakat enorm förstörelse och drabbat över 2,6 miljoner människor i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

  Hundratals människor har mist livet, många är fortfarande försvunna och miljoner har blivit hemlösa och står nu utan mat och rent vatten.

  Skänk en gåva till räddningsarbetet

 • Julia Pedros hus förstördes i cyklonen Idai. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

  Exakt hur stor skada cyklonakatastrofen orsakat i södra Afrika är fortfarande inte fastställt. Men enorma översvämningar har sköljt bort vägar och broar och ödelagt bostadshus, sjukhus, skolor och odlingsland. Tusentals människor är fast i områden som isolerats av vattenmassorna, några nås endast med helikopter eller båt.

  Hundratusentals människor som förlorat sina hem bor nu i läger med dålig tillgång till rent vatten och sanitet vilket ökar risken för sjukdomsutbrott. Framför allt är risken stor för en koleraepidemi. Sjukdomen har redan börjat spridas i Moçambique där 1000 fall av kolera redan konstaterats.

 • Oxfam levererar vatten till ett läger för människor som blivit hemlösa efter cyklonen Idai nära Beira, Moçambique. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

  Trots stora logistiska utmaningar är Oxfam på plats med katastrofhjälp till de drabbade. Tillsammans med lokala samarbetspartners planerar vi att nå ut till 775 000 personer i de tre drabbade länderna.

  Vi förser de drabbade med mat, rent vatten, latriner, hygienkit och tält. Vi arbetar också för att stoppa spridningen av dödliga sjukdomar som malaria och kolera.

   

  Sidan senast uppdaterad i april 2019

Oxfam arbetar för allas rätt till rent vatten och hygien

Just nu är det extra viktigt med handtvätt och hygien. Men alla har inte samma möjligheter att tvätta händerna och förhindra spridning av dödliga sjukdomar.

 

Det som inte fick hända, händer igen

Bara en månad efter cyklonen Idai har nu ytterligare en katastrof inträffat- cyklonen Kenneth har spolat bort hela byar.

 

Cyklonen Idai: Överlevare berättar

”Naturen fortsätter förstöra för mig. Vi var inte förberedda på dödsvindarna.”

 

Tusentals fortfarande isolerade efter cyklonen Idai

En månad efter att den förödande cyklonen Idai slog till är katastrofen långt ifrån över. Hjälporganisationer kämpar fortfarande med att hitta och nå tusentals isolerade personer i Moçambique.

 

Oxfam arbetar mot kolerautbrott i Moçambique

Efter medierapporter om över 130 kolerafall i den översvämningsdrabbade staden Beira inleder Oxfam insatser för att stoppa sjukdomsspridningen.

 

Oxfam distribuerar nödhjälp i Malawi och Moçambique

Oxfam har nu börjat dela ut nödhjälp till de som drabbats av cyklonen Idai. Med hjälp av lokala partnerorganisationer har drygt 1400 familjer som förlorat sina hem i Moçambique och Malawi fått bland annat hygienartiklar så som tvål, hinkar och mensskydd samt familjepaket innehållande filtar, hinkar, myggnät och vattenreningstabletter.