Stoppa coronaviruset

 • Oxfam arbetar för att förhindra coronaspridningen i 65 länder

  I Cox's Bazaar, Bangladesh där över 855 000 rohingyer bor i provisoriska läger, arbetar Oxfam med förebyggande åtgärder som tvålutdelning och handtvättstationer som ska hjälpa 70 000 flyktingar.

  I Zaatari-lägret i Jordanien - det största syriska flyktinglägret i världen - har Oxfam inlett informationskampanjer för hygien och handtvätt som riktar sig till barn. Målet är också att nå ut till 78 000 människor med rent vatten och hjälp med hygien och sanitet.

  I Burkina Faso, där 780 000 personer är lever som internflyktingar arbetar Oxfam för närvarande med att säkerställa att människor har tillgång till rent vatten.

  Vi arbetar också med att hjälpa människor klara av den ekonomiska kris som följer i coronavirusets spår. Många människor utan buffertar eller skyddsnät har helt förlorat sin försörjning. Som Micah Olywangu, trebarnsfar och taxichaufför i Nairobi, Kenya. "Viruset kommer göra att vi svälter innan vi blir sjuka" sa han till Oxfam. I exempelvis Kenya hjälper vi drabbade personer i slumområden med pengar som skickas till deras mobiltelefoner så att de får råd att köpa mat till sina familjer. 

  Vi är redan igång med arbetet att skydda utsatta människor från coronaviruset men förbereder oss för en jätteinsats när viruset slår till på allvar i några av världens fattigaste länder. Miljontals människor kan dö om inte stora insatser för att minska smittspridning och bygga ut sjukvården görs nu. Skänk en gåva idag för att hjälpa oss bekämpa coronasmittan.

 • Så här räddar du liv

  Just nu är det extra viktigt med handtvätt och hygien. Men alla har inte samma möjligheter att tvätta händerna och förhindra spridning av dödliga sjukdomar. I katastrofområden, där människor inte har tillgång till toaletter, vatten och tvål kan dödliga sjukdomar spridas som en löpeld.

  Din gåva går till att förhindra spridning av sjukdomar i några av världens mest utsatta länder. Vi förser människor med vatten och tvål. Samtidigt informerar vi om hur man undviker smitta och förebygger spridning.

  Din gåva kan till exempel användas i syriska flyktingläger där människor bor i tält, tätt inpå varandra utan tillgång till tvål, vatten eller sjukvård. Din gåva används där den behövs som allra mest. Människor som inte har tillräckligt att äta eller kan dricka rent vatten är nämligen extra sårbara när de blir sjuka.

   

 • Skänk en gåva

  Du kan hjälpa människor i fattigdom att hålla sig friska och stoppa sjukdomsspridning. Så här gör du för att skänka din gåva som ser till att människor i fattigdom får tillgång till vatten och tvål.

  Swish

  Swisha valfri summa till 900 37 24, märk din gåva med HYGIEN

  SMS

  SMSa något av följande ord till nummer 72901

  TVÅL50 för att skänka 50 kronor
  TVÅL100 för att skänka 100 kronor
  TVÅL200 för att skänka 200 kronor
  TVÅL300 för att skänka 300 kronor

  Skänk din gåva via nätet

  Klicka här för att skänka din gåva via vår hemsida.

  Klicka här för att bli månadsgivare och ge långsiktigt stöd åt människor i fattigdom.

 • Kräv att ett vaccin mot covid-19 ska vara gratis och fördelas rättvist!

  Coronapandemin har skapat en global kris. Medan vi gör vad vi kan för att stoppa smittspridningen och vårdpersonalen riskerar sina liv för att ta hand om de sjuka pågår forskningen för att ta fram ett vaccin mot det nya viruset.

  Risken, när väl vaccinet finns, är att de rika som vanligt får möjlighet att köpa sig ett skydd mot viruset, medan människor med låga inkomster inte har råd att ta den där livsviktiga vaccinsprutan.

  Vår utmaning nu är att se till att alla får tillgång till det livsviktiga vaccinet - gratis. Det är det enda sättet vi kan skydda oss ifrån ännu ett globalt utbrott av covid-19-pandemin.

  Därför kräver vi att världsledare garanterar att vaccinet blir gratis och fördelas jämlikt över världen. Alla behöver skydd mot viruset, oavsett nationalitet och inkomst. Ingen ska gå före i kön för att de har högre lön!

  Skriv under

   

  Genom att skriva under godkänner du Oxfams allmänna villkor för personuppgiftshantering och intygar att du har tagit del av hur vi hanterar dina personuppgifter. Vi sparar och använder dina uppgifter, tillsammans med våra partners, för att kontakta dig med information om sakfrågan du skrivit under samt om andra frågor vi arbetar med. Vi kan komma att be dig om gåvor. För frågor om vi hanterar dina personuppgifter kontakta info@oxfam.se

   

Skuldkris hotar utvecklingsländer

Coronapandemin håller snabbt på att trycka ner utvecklingsländer i en djup skuldkris som skulle vara katastrofal för kampen mot fattigdom

Stöd från Postkodstiftelsen till coronaprojekt i Bangladesh

Genom Postkodstiftelsens satsning Respons Coronapandemin kan hjälporganisationen Oxfam nu utöka sina insatser för att begränsa spridningen och effekten av coronaviruset.

Alla måste få del av ett framtida coronavaccin- inte bara rika

Vaccin till halva jordens befolkning kan kosta mindre än vad de största läkemedelsföretagen tjänar på fyra månader.

 

Skuldavskrivning krävs i coronakrisens spår

För att klara coronakrisen behöver utvecklingsländer få slippa betala på sina skulder 2020.

Covid-19: 50 miljoner hotas av hunger i Västafrika

Coronapandemin kan orsaka en stor ökning matbrist och undernäring.

 

Halv miljard människor kan hamna i fattigdom till följd av coronakrisen

En ny Oxfamrapport visar att över halva jordens befolkning kan komma att leva i fattigdom efter pandemin.

 

Oxfam arbetar för att förhindra coronaspridning i flyktingläger

Viruset kan få extrema följder i flyktingläger där det går 325 personer per vattenkran och 160 per toalett.

 

Stöd till fattiga länder livsviktigt för att undvika humanitär kris

Länder med utbredd fattigdom och ojämlikhet måste få stöd att hantera coronapandemin. Oxfam kräver ett paket på 160 miljarder dollar för att hjälpa fattiga länder att förhindra spridningen av viruset och hjälpa sjukvården att ta hand om de drabbade.

 

Coronapandemin nytt hot i kolera- och krigsdrabbade Jemen

Oxfam leverar vatten till Jemen som haft över 50 fall av kolera per timme i genomsnitt de senaste fem åren.

 

Oxfam arbetar för allas rätt till rent vatten och hygien

Just nu är det extra viktigt med handtvätt och hygien. Men alla har inte samma möjligheter att tvätta händerna och förhindra spridning av dödliga sjukdomar.