Coronapandemin

 • Fattigdomen ökar i pandemins spår

  Covid-19 slår hårt mot världens fattigaste, eftersom deras inkomst ofta påverkas direkt av de restriktioner som införs. Exempelvis stänger många hem för städare och personer som säljer varor på marknader får inte längre lov att göra det. Nära tre miljarder människor i världen saknar dessutom tillgång till rent vatten. Miljontals har inte tillgång till sjukvård och bor i överbefolkade områden och flyktingläger där social distansering är omöjlig. Hungern och arbetslösheten i spåren av covid-19 har skördat lika många dödsoffer som viruset.

 • Skriv på och kräv en jämlik fördelning av vaccin mot covid-19

  Hittills har 86 procent av covid-19-vaccinen gått till rika länder. Endast 0,1 procent av doserna har gått till låginkomstländer. Det här är inte bara extremt orättvist, det är en fråga om liv och död.

  Medan rika länder vaccinerar en person i sekunden har flera låginkomstländer ännu inte delat ut en enda dos. Coronapandemin har slagit hårt mot människor i fattigdom. Hungern och arbetslösheten i spåren av covid-19 har skördat lika många dödsoffer som viruset och för första gången på över 20 år ökar fattigdomen i världen.

  Globalt sett har skattebetalare pumpat in över 900 miljarder kronor till forskningen och utvecklingen av en ett vaccin. Alla behöver få tillgång till den livsviktiga sprutan, men läkemedelsbolagen fortsätter bestämma vilka länder som ska få köpa vaccinet, när, hur många doser och till vilket pris. Det här vill Oxfam och över 50 andra internationella organisationer ändra på. Som en del av rörelsen People’s Vaccine Alliance sätter vi press på läkemedelsbolag och världsledare som blockerar en rättvis tillgång till vaccin.

  Alla behöver skydd mot viruset, oavsett nationalitet och inkomst. Skriv under nu!

   

   

  Tillsammans kräver vi:

  - Att läkemedelsbolagen delar med sig av den teknologi och kunskap som behövs för att skala upp tillverkningen och distributionen av vaccin mot Covid-19.
  - Att Sverige och andra länders regeringar stödjer förslaget att tillfälligt lyfta patentskyddet för vaccin mot covid-19, så att fler lokala producenter kan tillverka prisvärda alternativ.
  - Att vaccin mot covid-19 ska vara kostnadsfritt och tillgängligt för alla, överallt.

  Hittills har vi samlat in över två miljoner underskrifter. Nu behöver vi även din röst.

 • Så här räddar vi liv

  Oxfam arbetar mot covid-19 i 63 länder. Både för att förhindra smittspridningen och stötta människor i fattigdom som drabbas av pandemins effekter. Tillsammans med våra givare förser vi människor med rent vatten och tvål, kontantbidrag och matpaket.

  MAT & EKONOMISKT STÖD
  Vi delar ut matpaket och kontantbidrag som hjälper människor som lever i utsatta områden eller har blivit av med sin inkomst.

  VATTEN & SANITET
  Människor i trånga flyktingläger och andra utsatta områden har svårt att skydda sig mot smittan. Vi hjälper till med rent vatten, tvål och handtvättstationer.

  PÅVERKANSARBETE
  Människor i fattigdom ska ha samma tillgång till vård som andra. Vi arbetar för att ett coronavaccin ska vara gratis och tillgängligt för alla.

 • Att överleva en pandemi i flyktingläger


  Nur Jahan tvingades på flykt från sitt hemland Myanmar. Nu bor hon i rohingyernas flyktingläger i Cox’s Bazar, Bangladesh. Foto: Fabeha Monir/Oxfam

  Det är svårt att hålla sig frisk i ett flyktingläger. Det är trångt och smutsigt, man har ingen egen toalett, inget handfat. Tillgången till rent vatten är begränsad, det finns inga butiker att handla i och många har ändå inte råd att köpa tvål.

  Nur Jahan, som levt i världens största flyktingläger Cox’s Bazar i över tre år berättar.

  - Vi känner till coronaviruset och vet att vi måste tvätta händerna ofta med tvål för att förhindra smittspridningen. Men det är tufft. Vi bor i tält och det är vattenbrist, säger Nur.

  Oxfam arbetar för att stötta människor i det överbefolkade flyktinglägret Cox’s Bazar där över 855 000 rohingyer som utsatts för fruktansvärt våld och förföljelse nu trängs på en väldigt liten yta. Bland annat förser vi människor med rent vatten, tvål, toaletter och mat.

 • SKÄNK EN GÅVA

  Du kan hjälpa människor i fattigdom att hålla sig friska och stoppa sjukdomsspridning. Så här gör du för att skänka din gåva som ser till att människor i fattigdom får tillgång till vatten och tvål.

  Swisha valfri summa till 900 37 24, märk din gåva med HYGIEN

  SMS:a något av följande ord till nummer 72901
  TVÅL50 för att skänka 50 kronor
  TVÅL100 för att skänka 100 kronor
  TVÅL200 för att skänka 200 kronor
  TVÅL300 för att skänka 300 kronor

  Klicka här för att bli månadsgivare och ge långsiktigt stöd åt människor i fattigdom.

 • 14 338 965

  Så här många personer har Oxfams coronainsatser nått ut till hittills.

   

  Sidan senast uppdaterad i april 2021

Konflikter, covid-19 och klimatförändringar – en dödlig kombination

Ett och halv år sedan pandemins början orsakar hunger fler dödsoffer än coronaviruset. Antalet människor som lever i svältliknande förhållanden har ökat sex gånger om.

Ny rapport synliggör systemisk exploatering och diskriminering inom globala livsmedelsindustrin

Odlare och arbetarna som förser Europa och USA med produkter som ris, skaldjur, kaffe, te och vin har inte fått tillräckligt stöd för att klara pandemins effekter på hälsan och ekonomin. Flera globala livsmedelskedjor har istället fokuserat på utdelningar till aktieägare och bonusar till styrelseledamöterna. 

 

Oxfam utökar insatser efter covidkris i Indien

”Vår prioritet nu är att förse sjukhus och vårdpersonal utrustning så att de kan fortsätta att behandla de som är sjuka."

 

Pandemin slår hårdare mot kvinnor

Covid-19 kostade världens kvinnor 64 miljoner jobb och 800 miljarder dollar i förlorade inkomster under 2020.

 

Ojämlik vaccinfördelning hotar människor i fattigdom

Hittills har 86 procent av covid-19-vaccinen gått till rika länder. Endast 0,1 procent av doserna har gått till låginkomstländer.

 

Oxfams ojämlikhetsrapport: Pandemin ökar på den globala ojämlikheten

Världens rikaste är tillbaka på rekordnivåer. Samtidigt kommer miljarder människor leva i fattigdom i minst ett decennium framöver.

 

55 miljoner människor hotas av extrem hunger till följd av pandemin

Hungern har fortsatt öka under pandemin men undermålig finansiering har hittills underminerat alla försök från humanitära organisationer att leverera nödhjälp till de drabbade. Det visar en ny rapport från oxfam i dag.
 

Stödet till världens mest utsatta behövs nu

Oxfam skriver tillsammans med 40 andra organisationer om Sveriges ansvar att upprätthålla biståndsnivåerna till länder med utbredd fattigdom vars befolkning är de som drabbats hårdast under pandemin.

Företag som tjänar på pandemin delar ut storvinster till aktieägare, medan människor förlorar sina jobb

I en ny rapport visar Oxfam att 32 företag som tjänat på covid-19 förvärrat de ekonomiska effekterna av pandemin genom att dela ut vinster till aktieägare istället för att säkra de anställdas jobb och säkerhet.

Första coronafallet i flyktinglägret Moria

Oxfam finns på plats på Lesbos och arbetar med förebyggande åtgärder för att motverka ytterligare spridning.