Den humanitära krisen i Jemen riskerar att förvärras

Feb 7, 2017
Feb
7
2017

Den humanitära krisen i Jemen riskerar att förvärras

Oxfam och andra humanitära organisationer varnar för att eskalerande strider längs med Jemens kust kan hindra förnödenheter att nå fram

 

Striderna runt hamnen i staden Mokha har tvingat tusentals människor bort från sina hem, och enligt FN har striderna också lett till att 20 000 - 30 000 människor blivit fast i staden. Dessa människor är i behov av omedelbart skydd och hjälp. Men eftersom striderna rör sig norrut är många organisationer som jobbar i Jemen, däribland Oxfam, rädda för att den viktiga hamnen Hodheida ska blockeras, vilket hade förvärrat den redan utbredda humanitära krisen i Jemen.

Sedan mars 2015 beräknas 46 000 människor i Jemen ha skadats eller dött i konflikten, och mer än tre miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Cirka sju miljoner invånare vet inte varifrån deras nästa måltid ska komma från och inte ens hälften av landets sjukvårdsinrättningar är fullt fungerande.

”När fler än 2 miljoner barn lider av akut undernäring är det väldigt viktigt att Yemens flygplatser och hamnar fungerar och kan ta emot mat och förnödenheter såsom nödvändig medicin som inte finns i landet” säger Said Shoqi Maktary från organisationen Common Ground i Jemen.

Innan konfliktens eskalering år 2015 så importerade Jemen runt 90 procent av all sin mat. Men idag är huvudflygplatsen i staden Sana’a stängd. Oxfam och de andra organisationerna uppmanar alla parter i konflikten att skydda civila och underlätta för dem som är kvar i konfliktområdena att förflytta sig säkert. Vi uppmanar också alla parter att tillåta humanitära insatser till behövande, att upphöra med att skada viktig infrastruktur och att möjliggöra för mat och förnödenheter att komma fram till de konfliktdrabbade invånarna.

Signerat av:

* ACF

* ACTED

* ADRA

* CARE International

* DRC

* Global Communities - Yemen

* IRC

* Islamic Relief

* Mercy Corps

* Oxfam

* Pure Hands

* Rädda Barnen

* Search for Common Ground – Yemen

* World Relief Germany

* ZOA