Tusentals fortfarande isolerade efter cyklonen Idai

Apr 16, 2019
Apr
16
2019

Tusentals fortfarande isolerade efter cyklonen Idai

En månad efter att den förödande cyklonen Idai slog till är katastrofen långt ifrån över. Hjälporganisationer kämpar fortfarande med att hitta och nå tusentals isolerade personer i Moçambique.

 

Efter en 24 timmars resa med bil, motorcykel och kanot nådde Oxfam fram till Gentivo, Moçambique, där 2000 personer kämpat för sin överlevnad, helt isolerade av översvämningarna.

Jose Arnando vadar genom det förorenade vattnet som omger hans hem i Tica, Moçambique. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

– Tragedin i Gentivo är inget unikt. Vi vet att det finns många fler människor som ännu inte nåtts av hjälp. Desto längre ut vi når i svårnådda områden desto fler människor i nöd kommer vi att hitta. Dessa områden har inte nödvändigtvis drabbats hårdast av katastrofen men människor lever redan i kronisk fattigdom och möter nu enorma svårigheter. De riskerar att bli helt bortglömda, säger Dorothy Sang Oxfams humanitära rådgivare.

Oxfam har tillsammans med samarbetsorganisationer hittills nått över 50 000 människor med rent vatten och förnödenheter samt informationsinsatser för att stoppa koleraspridning. 4000 kolerafall har hittills rapporterats i Moçambique.

– Vi håller fortfarande på att inse hur stor den här katastrofen är. Vissa platser liknar krigszoner. De humanitära resurserna håller redan på att ta slut och hjälporganisationer behöver mer pengar. 282 miljoner dollar har efterfrågats men bara 60 miljoner av dessa har kommit in, säger Dorothy Sang.

En vattentank installeras i ett läger för personer som blivit av med sina hem efter cyklonen Idai. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

– Skandalen och tragedin är som alltid att fattiga människor lider mest. Det internationella samfundet måste stå i solidaritet med alla som påverkats och se till att finansiera organisationerna som arbetar på marken just nu, inklusive lokala organisationer som är bäst positionerade att nå ut, fortsätter Sang.