Tusentals asylsökande hotas av Greklands vinterkyla

Dec 7, 2017
Dec
7
2017

Tusentals asylsökande hotas av Greklands vinterkyla

Sedan en överenskommelse mellan EU och Turkiet trädde i kraft i mars 2016 har asylsökande hindrats från att lämna de egeiska öarna för att fortsätta till greklands fastland. Mottagningscentren på öarna Lesbos, Chios, Samos, Leros och Kos är överfulla och människors säkerhet och hälsa står nu på spel då temperaturen sjunker.

 

Misär i grekiska mottagningscenter


I de överbefolkade lägren på Lesbos finns knappt något skydd undan vintervädret. Foto: Giorgos Moutafis/ Oxfam

Människor sover i containrar. Tusentals personer, inklusive kvinnor och små barn bor i sommartält. Kvinnor tvingas sova bredvid män de inte känner, vilket sätter deras privatliv och säkerhet i fara. Det är brist på vatten, sanitetsfaciliteter och hälsa- och sjukvårdstjänster. Sammanlagt 12 744 människor klämmer nu ihop sig i motagningscentren som bara har plats för 5 576 personer. Samtidigt förvärras vädret då vintern kommer med kyla och regn.


Asylsökande bor i usla förhållanden på Lesbos. Foto: Giorgos Moutafis/ Oxfam 

Detta blir den andra vintern som asylsökande tvingas spendera på öarna sedan EU och Turkiet trädde i kraft. Förra vintern dog tre män på mindre än en vecka på Lesbos. Det finns inget officiellt uttalande om orsaken till dessa dödsfall, men de förmodas ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning, då många flyktingar tvingades använda provisoriska uppvärmningsanordningar i sina iskalla tält.


Människor tvingas klämma ihop sig i tält som är odugliga i vinterkylan. Foto: Giorgos Moutafis/ Oxfam

EU och de grekiska myndigheterna har hänvisat till avtalet mellan EU och Turkiet som en motivering för policyn som tvingar asylsökande att stanna på öarna de anländer till tills dess att deras asylansökan är klar. Men Oxfam och flera andra rättighetsorganisationer menar nu att asylsökandes mänskliga rättigheter kränks om de hindras ifrån att lämna öarna, där de ohållbara förhållandena hotar deras hälsa, värdighet och välbefinnande.

Vissa, som anlände till öarna precis i dagarna då överenskommelsen började gälla har varit fast där i 20 månader.


Ett överbefolkat mottagningscenter på Lesbos. Foto: Giorgos Moutafis/ Oxfam

Tillsammans med flera andra organisationer uppmanar Oxfam Greklands premiärminister Alexis Tsipras att med stöd av EU:s ledare omedelbart omplacera människor till bättre förhållanden på fastlandet och vidta konkreta åtgärder så att inga asylsökande lämnas ute i kylan. Organisationerna har tillsammans startat en nedräkning till den 21 december, då vintern officiellt startar. Den grekiska regeringen har meddelat att de har för avsikt att förflytta 5000 personer från öarna till fastlandet innan vinterns start, vilket är ett steg i rätt riktning. Men med vintern runt hörnet delar tusentals människor fortfarande små, ouppvärmda tält i den bittra kylan.


Kvinnor, barn och människor med funktionsnedsättningar är extra utsatta i de otrygga lägren. Foto: Giorgos Moutafis/ Oxfam

Oxfam arbetar med flyktingar och andra migranter på Lesbos. Vi arbetar för att tillgodose deras behov och erbjuder gratis juridisk hjälp.