Sydsudan- fyra år av krig

Dec 15, 2017
Dec
15
2017

Sydsudan- fyra år av krig

Sydsudan har tillbringat mer tid i krig än fred. Den 15 december har det gått fyra år sedan konflikten i bröt ut. Fyra år av krig som resulterat i en humanitär katastrof.

 

"Historien ska höras av alla som kan lyssna"

Hunger, död och sjukdomar. Nästan fyra miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Halva Sydsudans befolkning är i behov av nödhjälp för att överleva. Sannolikt har tiotusentals människor dödats. Dels på grund av våld, men också till följd av undernäring och sjukdomar som i krigets Sydsudan nått nivåer som saknar motstycke.

Min röst ska höras från bergen
Mina ärr ska ses av alla förbipasserande
Min historia ska höras av alla som kan lyssna
Mina tårar ska torkas av de ömmaste händer

”Motstånd” av Irene Lasu


Tahrir, 25, har fyra barn. Tillsammans med en grupp andra kvinnor spenderar hon flera timmar varje dag på att leta efter mat. ”Jag måste. Om jag inte går dör mina barn av hunger.” Foto: Albert González Farran/Oxfam

Sydsudan en allt farligare plats för kvinnor

En undersökning bland kvinnor i som sökt skydd på FN:s fredsbevarande baser i huvudstaden Juba visar att 70% av kvinnorna blivit våldtagna eller misshandlade sedan konfliktens start. Kvinnor berättar hur de tillsammans med små sina barn vandrat i månader för att nå säkerhet. Hur de fött barn under den svåra färden. Hur de varje dag kämpar för sina och sina barns överlevnad.

Vågar jag tänka tanken på att ge?
Nu när du krönt mig med en gloria av bitterhet
Denna trasiga själ som bor i min kropp
Hungrig, utmattad, har helt enkelt fått nog
Vad finns då kvar att ge?

"För kärleken till landet" av Ayak Chol Deng


Nyaheat, 42, flydde från sitt hem i mars. ”Jag såg striderna med mina egna ögon. Vi bara sprang för våra liv, utan någonting. Inga kläder, inga köksredskap, vi tog inte med oss något. Vi sprang för våra liv och ingen blev kvar.” Foto: Albert González Farran/Oxfam

Oxfams internationella VD Winnie Byanyima berättar om möten med kvinnor i krigets Sydsudan.
- Jag besökte Malakal, som tidigare var Sydsudans andra största stad. Nu är den spölikt övergiven, de flesta invånarna har sökt sig till skyddsläger där civila vaktas av tungt beväpnade FN: soldater. Lägren har vid flera tillfällen attackerats, och jag talar med kvinnor som säger till mig att de vill vandra fritt. De vill bruka sina jordar, själva kunna ge sina familjer mat.

Förbannelsen ligger väl på dig och mig
Fega åskådare, medan vårt folk dör
Denna hoppets teater är i sanning en lögn
En fredshägring, vi skriker fred

"Förbannat land" av Ayak Chol Deng

Goryang minns tiden före konflikten. ”Förut var livet så bra. Det fanns mat, vi odlade på våra gårdar och hade boskap. Nu finns det ingenting. Ingenting att äta, inga boskap. Livet är svårt, det är inte som förut.” Foto: Albert González Farran/Oxfam

Oxfam uppmanar till att man regionalt och internationellt lägger diplomatisk tyngd bakom en transparent och inkluderande fredsprocess.
- Rösterna hos de som är drabbade av konflikten måste bli hörda. Jag uppmanar ledare att ge utrymme vid förhandlingsbordet, inte bara för dem som bär pistol, säger Byanyima.

Jag skulle samla fler röster
Från en kör
Sjöng högre
Se till att ljudet slår hårt som åska

”Sången” av Minagano Lydia

De fritt översatta dikterna har skapats av poeter som ingår i Ana Taban, en rörelse för unga kreatörer i Sydsudan.

Fakta: Krisen i Sydsudan

  • Oxfam har arbetat i Sydsudan i över 30 år. Vi distribuerar mat och rent vatten och ger stöd åt de som tvingats fly genom att anordna utbildningar, både praktisk kunskap så som fiske, snickeri och brödbakning, men också i grundläggande läs- och skrivkunnighet. 
  • För att förhindra sjukdomar som till exempel kolera, förser Oxfam också Sydsudaneserna med hygienartiklar och säker tillgång till sanitetsfaciliteter samt delar ut vouchers för kanoter, så att människor som tagit skydd från konflikten på öar och i träskmarker kan ta sig fram för att få den hjälp de behöver.
  • Sedan februari har Oxfam levererat mat till över 415 000 personer i Sydsudan.
  • 1.94 miljoner människor lever som internflyktingar i Sydsudan.
  • En av tre har tvingats fly sina hem sedan december 2013. Nära 6 miljoner är i akut behov av nödhjälp.
  • Tack vare biståndsinsatser har svältens framgång hindrats i Sydsudan, men matbristen är allvarlig. Läs mer om de olika stadierna i matosäkerhet här.
  • Över en miljon sydsudaneser har flytt till grannlandet Uganda där Oxfam är på plats för att hjälpa de som tvingats fly med bland annat rent vatten och sanitet.