Stöd till fattiga länder livsviktigt för att undvika humanitär kris

Mar 30, 2020
Mar
30
2020

Stöd till fattiga länder livsviktigt för att undvika humanitär kris

Länder med utbredd fattigdom och ojämlikhet måste få stöd att hantera coronapandemin. Oxfam kräver ett paket på 160 miljarder dollar för att hjälpa fattiga länder att förhindra spridningen av viruset och hjälpa sjukvården att ta hand om de drabbade.

 


Zakaria Mohamed Abdi, ansvarig för vatten och sanitet, driver en hygieninformationskampanj i Somalia. Foto: Pablo Tosco/ Oxfam Intermón

Coronapandemin har drabbat rika länder hårt och överbelastat några av världens bästa sjukvårdssystem. När sjukdomen nu sprids till länder med utbredd fattigdom och stor ekonomisk ojämlikhet kan spridningen accelerera snabbt och skapa ännu större utmaningar. Nära tre miljarder människor i världen saknar tillgång till rent vatten, miljontals fler har inte tillgång till sjukvård och bor i överbefolkade slumområden eller flyktingläger där social distansering är omöjlig.

Kvinnor riskerar drabbas extra hårt av coronavirusets effekter, då de utgör 70 procent av världens vårdpersonal.

- I Mali finns tre respiratorer per en miljon människor. I Zambia, en läkare på 10 000 personer. Vi vet från Oxfams erfarenhet av att bekämpa ebola att sjukdomsspridningen kan stoppas, men vi måste agera nu och i en aldrig tidigare skådad skala. Annars riskerar vi att hamna i den största humanitära krisen sedan andra världskriget, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige.

Oxfam kräver ett paket på nästan 160 miljarder dollar i omedelbar skuldavskrivning och stöd för att finansiera en global folkhälsoplan och nödhjälp med målet att förhindra miljoner dödsfall till följd av coronaviruset. Planen går ut på att ge fattiga länder möjlighet att förhindra spridningen av viruset och hjälpa sjukvården att ta hand om de drabbade.

- Det är förståeligt att man först och främst hjälper sin egen befolkning, men vi måste också stötta fattigare länder. Det enda sättet att få stopp på pandemin är genom solidaritet. Ingen är säker förrän alla är säkra”, säger Johan Pettersson.

Oxfam arbetar för att förhindra coronaspridingen i 65 länder. I Cox's Bazaar, Bangladesh där över 855 000 rohingyer bor i provisoriska läger, arbetar Oxfam med förebyggande åtgärder som tvålutdelning och handtvättstationer som ska hjälpa 70 000 flyktingar. I Zaatari-lägret i Jordanien - det största syriska flyktinglägret i världen - har Oxfam inlett informationskampanjer för hygien och handtvätt som riktar sig till barn. Målet är också att nå ut till 78 000 människor med rent vatten och hjälp med hygien och sanitet. I Burkina Faso, där 780 000 personer är lever som internflyktingar arbetar Oxfam för närvarande med att säkerställa att människor har tillgång till rent vatten.