Skuldkris hotar utvecklingsländer

Jul 16, 2020
Jul
16
2020

Skuldkris hotar utvecklingsländer

Coronapandemin håller snabbt på att trycka ner utvecklingsländer i en djup skuldkris som skulle vara katastrofal för kampen mot fattigdom

Den tillfälliga skuldlättnad som G20-länderna gick med på för fattiga länder i april var mycket välkommen men har nu visat sig vara långt ifrån tillräcklig för att möta de ekonomiska effekterna av pandemin. Framförallt berör skuldlättnaden inte skulder till privata långivare eller till multilaterala institutioner såsom Världsbanken.

73 av världens fattigaste länder har fått möjlighet till att skjuta upp betalningar på skulder till G20-länderna En ny uträkning som publiceras idag av Oxfam, Christian Aid och Global Justice Now visar dock att dessa länder fortfarande kommer vara tvungna att betala upp till 2,8 miljarder dollar i månaden i skuldamorteringar.

De 73 länderna har skulder på 11,6 miljarder dollar till privata långivare såsom kommersiella banker och investeringsfonder, samt skulder på 13,8 miljarder dollar i skulder till multilaterala institutioner varav 3,77 miljarder dollar till Världsbanken.

”Världsekonomin har drabbats ännu hårdare av coronaviruset än de pessimistiska projektioner vi såg i april. G20-ledarna kan avvärja en katastrof för hundratals miljoner människor. De måste göra sitt skuldlättningsinitiativ obligatoriskt för privata och multilaterala långivare och pausa alla amorteringar och ränteinbetalningar på skulderna fram till slutet på 2022. De bör också inkludera medelinkomstländer.” säger Oxfams tillförordnade högste chef Chema Vera

”Länder behöver skuldlättnaden för att kunna ge fri sjukvård och kontantstöd till fattiga hushåll. Privata långivare får inte plundra världens fattigaste länder mitt i en pandemi” sa Vera

G20 bör också skydda länder från att bli nedgraderade av kreditrankingsinstitut vilket gör framtida lån dyrare. Länder som Ghana och Kenya som skulle spara hundratals miljoner dollar på att gå med i G20s skuldlättnadsinitiativ har inte vågat göra det på grund av risken att få sin kreditrating nedgraderad. Ecuador, ett av länderna som drabbats värst av coronapandemin blev nedgraderade av S&P Global Ratings efter landet gjort en överenskommelse med långivare om att skjuta upp räntebetalningar.

G20-ländernas finansministrar måste också godkänna en användning av Internationella valutafondens finansiella IMFs verktyg så kallade special drawing rights, vilket kommer ge bland annat utvecklingsländer möjlighet till extra finansiering.

Läs Oxfam, Christian Aid och Global Justice Now’s nya media brief ‘Passing the Buck on Debt Relief’, 

Här finns en förklaring av IMFs special drawing rights The world needs a stimulus: IMF Special Drawing Rights are critical to containing the pandemic and boosting the world economy, en rapport från Oxfam America och Center for Economic and Policy Research.