Sida går vidare med humanitärt stöd till Oxfam

Mar 12, 2018
Mar
12
2018

Sida går vidare med humanitärt stöd till Oxfam

Sida offentliggjorde idag sitt beslut om ett nytt treårigt humanitärt partnerskap med Oxfam.

Stödet på totalt 104 miljoner kronor kommer säkerställa nödvändig humanitär hjälp till 280 000 personer i fler än fem länder.

– Detta stöd kommer göra det möjligt för oss att nå hundratusentals personer i behov av humanitär hjälp. Det gör att vi kan nå fler personer i katastrofer, agera i 'glömda' kriser i länder som Västsahara och Centralafrikanska republiken samt ge stöd till människor som flytt från våld i länder som Irak och Demokratiska republiken Kongo. Vi på Oxfam är tacksamma för vårt långvariga partnerskap med Sida som redan har hjälpt miljontals människor i fattigdom och kris, säger Franc Cortada, programdirektör för Oxfam International.

Sida har under en månad skjutit på beslutet om det humanitära stödet för att se över Oxfams policys och hantering av fall av sexuella trakasserier och utnyttjande.

– Vi har samarbetat tätt med Sida för att ge svar på deras frågor. Vi har öppnat våra böcker och delat vårt åtagande att utrota sexuella övergrepp vart helst de sker och vi är absolut fast beslutna att skydda de samhällen vi stöder, våra medarbetare och våra partners, säger Franc Cortada.

I ett uttalande på Sidas webbplats säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära bistånd:
"Vi tog omedelbart kontakt med Oxfam och begärde information om vilka åtgärder man vidtagit sedan dessa händelser [sexuellt utnyttjande på Haiti 2011] ägde rum. Oxfam har kunnat visa att man har starka regler och rutiner som fungerar i praktiken."

"Det här beslutet är väldigt viktigt för de hundratusentals människor som får hjälp av Oxfam. Oxfam är en i grunden bra organisation som gör ett imponerande jobb. Vi vet att de tar de här frågorna på allvar."

Det humanitära stödet från Sida under de kommande tre åren kommer göra det möjligt för Oxfam att ge humanitär hjälp i kriserna i Västsahara, Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Tchad och Irak, samt ge hjälp till människor drabbade av plötsligt uppkomna kriser och katastrofer.