Paradisläckan: skatteflykt förstärker fattigdom och ojämlikhet

Nov 6, 2017
Nov
6
2017

Paradisläckan: skatteflykt förstärker fattigdom och ojämlikhet

För att få stopp på skatteskandaler måste politiska ledare sätta befolkningens intressen över företag och ett fåtal förmögna individers.

 

 

Efter International Consortium of Investigative Journalists avslöjande om hur företag och individer lurar regeringar på miljarder dollar i skatteintäkter startar Oxfam nu en namninsamling för att stoppa skatteflykten.

- Skatteflykt förstärker fattigdom och ojämlikhet. När superrika personer och företag undviker skatt är det vanliga människor, och speciellt de som lever i fattigdom, som får betala priset. Företags skatteflykt kostar fattiga länder minst 100 miljarder dollar om året – pengar som skulle räcka till utbildning för de 124 miljoner barn som inte går i skolan och till sjukvård som skulle kunna förhindra sex miljoners barns död varje år. Politiska ledare måste sätta befolkningens intressen över företagens och de superrika. Regeringar måste samarbeta för att stänga ner skatteparadis genom att skapa en global svartlista över skatteparadis, få stopp på hemlighetsmakeriet kring skatter för att tydliggöra huruvida företag och superrika individer betalar sin rättvisa andel skatt samt upprätta nya skattereformer som återuppbygger skattesystemet i majoritetens intresse i stället för ett fåtals, säger Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam i Sverige.

- Regeringar bör också upprätta nationella offentliga utredningar kring anklagelserna i ParadisePapers för att identifiera hur nationella lagar kan skärpas eller reformeras för att förhindra skattefusk. Oxfam har tidigare publicerat en lista över världens värsta skatteparadis tillsammans med rekommendationer för vad beslutsfattare bör göra för att bekämpa skatteflykt, säger Höglund.