Pandemin slår hårdare mot kvinnor

Apr 29, 2021
Apr
29
2021

Pandemin slår hårdare mot kvinnor

Covid-19 kostade världens kvinnor 64 miljoner jobb och 800 miljarder dollar i förlorade inkomster under 2020.

 


”Jag är redan skuldsatt. Det finns inte en chans för mig att köpa ens ett kilo ris. Hjälpen jag får här gör att jag klarar mig en månad. Jag vet inte vad jag skulle gjort om jag inte fått det här stödet.” Shahida Akter Lucky, en av många hushållsarbetare som blivit av med jobbet står i kö till Oxfams matutdelning i Dhaka, Bangladesh. Foto: Fabeha Monir / Oxfam

64 miljoner kvinnor blev av med sina jobb förra året. Det är en femprocentig förlust, jämfört med 3,9 procent för män. Ytterligare 47 miljoner kvinnor i världen förväntas hamna i extrem fattigdom och leva på mindre än 1,9 dollar per dag 2021.

- De ekonomiska effekterna av covid-19 slår extremt hårt mot kvinnor som globalt sett är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar i de branscher som påverkats mest av pandemin, säger Gabriela Bucher, generalsekreterare på Oxfam international.

Det här är en försiktig uppskattning och omfattar inte de inkomster som gått förlorade hos de miljontals kvinnor i världen som arbetar i den informella ekonomin - hushållsarbetare, marknadsförsäljare och arbetare inom textilindustrin.

Över hela världen har kvinnor i större utsträckning slutat arbeta eller gått ner i tid under pandemin, till stor del på grund av det vårdansvar som ofta ligger på just kvinnor. Även innan pandemin bröt ut lade kvinnor och flickor i världen 12,5 miljarder timmar om dagen på obetalt hushålls- och omsorgsarbete.

- Det obetalda hushålls- och omsorgsarbetet exploderat i omfattning och ansvaret för att axla det utökade vårdbehovet under pandemin har framför allt fallit på kvinnor, säger Gabriela Bucher.