Oxfams ojämlikhetsrapport: Pandemin ökar på den globala ojämlikheten

Jan 24, 2021
Jan
24
2021

Oxfams ojämlikhetsrapport: Pandemin ökar på den globala ojämlikheten

Världens rikaste är tillbaka på rekordnivåer. Samtidigt kommer miljarder människor leva i fattigdom i minst ett decennium framöver.

 


Nuvis, som säljer kaffe i Venezuela, är en av många som på grund av pandemin blivit av med stora delar av sin inkomst och inte längre har råd med mat. Foto: Ivan Ocando

Oxfams nya ojämlikhetsrapport visar att det kan ta över ett decennium innan världen är tillbaka på samma fattigdomsnivåer som före pandemin. Samtidigt tog det bara nio månader innan världens tusen rikaste personers förmögenheter var tillbaka på samma nivåer som innan pandemin.

- Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige.

Rapporten The Inequality Virus visar att covid-19 ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i nästan alla världens länder samtidigt. Det är första gången det händer sedan mätningarna började för över hundra år sedan.

Såhär ser den globala ojämlikheten ut:

  • Fattigdomen och hungern ökar i spåren av pandemin. Pandemin har orsakat den värsta arbetslöshetskrisen på över 90 år och över 200 miljoner personer riskerar att hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.
  • Den ekonomiska krisen är över för de rikaste. Världens tio rikaste personer har återhämtat sin ekonomi rekordsnabbt och tjänat en halv biljon dollar under pandemin – en summa som hade räckt till att betala för covid-19-vaccin till hela jordens befolkning och sett till att ingen hamnade i fattigdom på grund av pandemin. 
  • Kvinnor drabbas hårdast. Globalt är kvinnor överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar, de som drabbats hårdast av coronakrisen. Kvinnor utgör också ungefär 70 procent av vård- och omsorgspersonalen globalt – ofta underbetalda jobb där personalen utsätts för större risker att smittas av covid-19.
  • Ojämlikheten kostar människoliv. I Brasilien löper personer med afrikanskt ursprung 40 procent högre risk att dö i covid-19 än vita. I USA hade nära 22 000 svarta och personer med latinamerikanskt ursprung fortfarande levt idag om de haft samma dödlighet som landets vita befolkning. I Frankrike, Indien och Spanien är både smittspridningen och dödligheten högre i fattiga områden. I England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

- Extrem ojämlikhet är inte oundvikligt, det är ett politiskt val. Coronapandemin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegierade, säger Johan Pettersson.