Oxfam utökar insatser efter covidkris i Indien

Apr 29, 2021
Apr
29
2021

Oxfam utökar insatser efter covidkris i Indien

”Vår prioritet nu är att förse sjukhus och vårdpersonal utrustning så att de kan fortsätta att behandla de som är sjuka."

 

En man i New Delhi väntar på att få sin syrgastub påfylld. Foto: Adnan Abidi/Reuters

Oxfam utökar nu sina insatser i Indien där en andra våg av covid-19 skapat en krissituation, med överfulla sjukhus och brist på medicinsk utrustning.

- Människor dör bokstavligen på gator och parkeringar. Sjukhusen är i enormt behov av medicinsk utrustning och syre, medan priserna på mediciner och syre har skjutit i höjden. Det är så illa att jag knappt kan greppa situationens omfattning, säger Amitabh Behar, generalsekreterare på Oxfam Indien.

- Indien som är ”världens apotek” kippar nu efter luft. Indien behöver världens hjälp nu. Men man behöver också få friheten att producera covid-vacciner och inte vara bundna av de patent, licenser och affärsavtal som man tvingats göra med de stora läkemedelsföretagen, säger Amitabh Behar.

Oxfams team har redan börjat dela ut munskydd, handsprit och annan skyddsutrustning på förfrågan av statliga sjukvårdsmyndigheter. Inom de kommande dagarna kommer vi även att inleda distribution av skyddsutrustning till 500 vårdanställda.

Oxfam förser också statliga sjukhus med syrgasbehållare, sängar, digitala termometrar och annan medicinsk utrustning, samt sätter upp handtvättstationer på offentliga platser och delar ut mat och kontantbidrag till utsatta grupper, som till exempel migrantarbetare som inte kan ta sig hem i nuläget.

-Vår prioritet nu är att förse sjukhus och sjukvårdspersonal med medicinsk- och personlig skyddsutrustning så att de kan fortsätta att behandla de som är sjuka. Men för att undvika en värre humanitär katastrof är det viktigt att vi stoppar spridningen och därför förbereder vi också handtvättstationer och informationskampanjer för att hjälpa människor att skydda sig, säger Behar.

Hittills har 86 procent av covid-19-vaccinen gått till rika länder. Endast 0,1 procent av doserna har gått till låginkomstländer. Detta trots att hungern och arbetslösheten i spåren av covid-19 skördat lika många dödsoffer som viruset. Alla behöver få tillgång till den livsviktiga sprutan, men läkemedelsbolagen fortsätter bestämma vilka länder som ska få köpa vaccinet, när, hur många doser och till vilket pris.

Klicka här för att skriva under vår namninsamling för att kräva en jämlik fördelning av vaccin mot covid-19.