Oxfam på Tempo Dokumentärfestival 2019

Feb 26, 2019
Feb
26
2019

Oxfam på Tempo Dokumentärfestival 2019

Film och samtal om den 40-åriga krisen i Västsahara. 

 

Oxfam och Tempo Dokumentärfestival samarbetar för att inspirera, påverka och öka kännedomen om viktiga frågor. Med hjälp av dokumentärfilm vill vi skapa ökad förståelse om vår värld, belysa samhällsproblem och skapa debatt och diskussion kring ämnen vi kanske inte hör så mycket om. Den 7 mars i år är vi med och presenterar filmen Hamada, vars tema är kopplat till vårt arbete mot fattigdom, med fokus på den bortglömda krisen i Västsahara. Filmen handlar om Sidahmed, Zaara och Taher som bor i ett flyktingläger mitt i den steniga Saharaöknen, långt ifrån sitt hemland. Övergivna och isolerade från omvärlden har sahrawifolket bott här i över 40 år, ända sedan Marocko drev dem ut ur Västsahara. Läs mer om och köp biljetter till evenemanget i Stockholm här och här.

Västsahara- en bortglömd kris

Sedan Marocko drev dem ut Västsahara 1975 har sahrawifolket fört en fruktlös självständighetskamp som inte fått mycket uppmärksamhet internationellt. I över 40 år har de nu bott i stora flyktingläger mitt i den steniga Saharaöknen, vid den algeriska gränsen, avskilda av minfält och en tusen kilometer lång marockansk defensivvägg.

Klimatet i området är extremt, med temperaturer upp till 55 grader C i juli och augusti. Människor i lägren har väldigt begränsad tillgång till mat, vatten, vård, bostäder och utbildning. På grund av att flyktinglägren ligger så isolerade och avskilt finns nästan inga jobb att hitta. Därför är flyktingarna starkt beroende av internationell nödhjälp.

40 år i öknen 

Den utdragna krisen i Västsahara har pågått i 40 år. World Food Program har distribuerat nästan exakt samma paket med torkad mat sedan 1986 och sahrawifolket har påverkats av bristen på en varierad kost. Många barn och kvinnor i lägren lider av akut undernäring. Hälsoproblem som högt blodtryck, diabetes, blodbrist och tillväxtproblem är också vanligt förekommande.

Det finns inget kranvattensystem i flyktinglägren. Vattnet förvaras i stora tankar som gör stora mängder av vattnet odrickbart.

Oxfam i Västsahara

Ordet flyktingar för ofta tankarna till en temporär situation. Men sahrawifolket har levt i flyktingläger i Algeriet i över 40 år. Barn föds och växer upp där.

Oxfam har stöttat sahrawifolket sedan de flydde 1975. Idag samarbetar vi med flera lokala partners och för att bland annat distribuera färsk mat så som potatis, tomater och lök i flyktinglägren, ett välbehövligt tillskott till World Food Programs matpaket.

Att leverera mat till flyktinglägren i Saharaöknen är en sak, att förvara mat på rätt sätt en annan. 2014 byggde Oxfam ett nytt matleverans-center där maten håller sig fräsch längre och som säkerställer en korrekt och mer praktisk matdistribution.


Kadiha Abdelfatah Mohamed bor i ett av sahrawifolkets flyktingläger i södra Algeriet. Mitt i öknen hade hon svårt att få tag på foder till sina getter. Men ett Oxfamprojekt i innovativ odlingsteknik kan hon nu odla färskt foder själv. Foto: Tineke D'haese

Frustrationen bland ungdomar i lägret växer då de går en framtid utan stora möjligheter till mötes. Oxfam samarbetar därför med den sahrawiska ungdomsorganisationen NOVA för att främja icke-våld bland ungdomar. Sahrawfolket har alltid använt en icke-våldsam inställning för att upprätthålla sina rättigheter, och tillsammans med NOVA vill vi skapa bättre möjligheter för ungdomar, så att de kan ta kontroll över sina liv och sin framtid och göra sina röster hörda i världen.

Oxfam stöttar också ungdomar i lägret att få igenom sina egna projekt. Tack vare detta har man bland annat startat en körskola för kvinnor, byggt en lekplats för barn och ett internetcafé där man också kan få lära sig att använda en dator.

Oxfam fortsätter att arbeta för det internationella erkännandet av konflikten och om den allvarliga humanitära situationen i sahrawifolkets flyktingläger.