Oxfam arbetar mot kolerautbrott i Moçambique

Apr 3, 2019
Apr
3
2019

Oxfam arbetar mot kolerautbrott i Moçambique

Efter medierapporter om över 130 kolerafall i den översvämningsdrabbade staden Beira inleder Oxfam insatser för att stoppa sjukdomsspridningen.

 


Oxfam levererar vatten till ett läger för människor som blivit hemlösa efter cyklonen Idai nära Beira, Moçambique. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

Cyklonen Idai drog in över södra Afrika i mitten av mars och orsakade enorma översvämningar och skador i Zimbabwe, Moçambique och Malawi. I Moçambique har nu kolera brutit ut i de översvämmade områdena. Stora delar av staden Beira förstördes i cyklonen och över 600 familjer som blivit av med sina hem har nu sökt skydd i ett läger i staden dit Oxfam levererar rent vatten och latriner. Tillsammans med lokala partners har vi också distribuerat 50 tält och över 2000 paket med bland annat tvål, filtar och hinkar att förvara vatten i.

- Jag har sett livräddande arbete här. Oxfam har mobiliserat lastbilar, byggt vattenkranar och levererat rent dricksvatten till över 2200 personer, säger Dorothy Sang som arbetar för Oxfam i Beira, Moçambique.

Människor som blivit hemlösa efter cyklonen Idai hämtar vatten ur en kran som Oxfam installerat nära Beira, Moçambique. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

Oxfam prioriterar också åtgärder för att stoppa sjukdomsutbrott bland de som drabbats av översvämningarna och lever i områden som nu saknar rent vatten och sanitet. Bland annat utbildas lokala volontärer till att undervisa de som överlevt cyklonen i hur man undviker sjukdomar genom att behandla dricksvatten med klor och andra kemikalier och vikten av att tvätta händerna för att undvika smittspridning.

- Kolera är lätt att bota och motverka. Men sjukdomen kan bli förödande för de som förlorat sina hem och allt de äger. Översvämningarna har förstört infrastruktur, vattenförsörjning och avloppssystem, vilket innebär att stora delar av vattenförsörjningen kan ha blivit förorenad. Vi måste få fram rent vatten och enkla saker som tvål till människor för att de ska kunna hålla sig friska, säger Dorothy Sang.

När Julia Pedros hus förstördes sökte hon skydd nära staden Beira. Nu arbetar hon som volontär i det fattiga området Praia Nova som drabbades hårt av cyklonen Idai för att hjälpa till att sprida information om dödliga sjukdomar som kolera. ”Jag vill hjälpa människor att rädda sina barn,” säger hon. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib