Oxfam arbetar för allas rätt till rent vatten och hygien

Mar 13, 2020
Mar
13
2020

Oxfam arbetar för allas rätt till rent vatten och hygien

Just nu är det extra viktigt med handtvätt och hygien. Men alla har inte samma möjligheter att tvätta händerna och förhindra spridning av dödliga sjukdomar.

 

I katastrofområden, där människor inte har tillgång till toaletter, vatten och tvål kan dödliga sjukdomar spridas som en löpeld. En sådan plats är Moçambique, som för ett år sedan drabbades av den förödande cyklonen Idai som förstörde stora delar av landet. Tusentals människor har förlorat sina hem och har fortfarande inte tillgång till vatten och tvål.

Klicka här för att skänka en gåva för att hjälpa människor i katastrofområden att få tillgång till tvål och rent vatten så att de kan hålla sig friska och stoppa sjukdomsspridning. 


Oxfam bygger både toaletter och handtvättsstationer för att människor ska ha möjlighet att sköta sin hygien. Här tvättar Cecilia sina händer utanför en Oxfamtoalett i ett läger för människor som förlorat sina hem i cyklonen Idai som drabbade Moçambique för ett år sedan. Foto: Peter Caton/DEC

Det spelar ingen roll var en katastrof inträffar- människor som lever i fattigdom drabbas alltid hårdast, och trots att det gått ett år sedan cyklonen Idai är katastrofen långt ifrån över. 

Maria har bott i tält i ett år


Maria och hennes sex barn är några av de som fortfarande inte har ett hem, ett år efter den förödande cyklonen Idai slog till mot redan väldigt utsatta Moçambique, där många lever i fattigdom. Foto: Elena Heatherwick / Oxfam

I katastrofområden där människor är hemlösa och inte har tillgång till rent vatten och hygienprodukter sprids sjukdomar snabbt. Dessutom är människor som inte äter tillräckligt eller kan dricka rent vatten extra sårbara när de blir sjuka. Med hjälp av våra givare hjälper vi människor i några av världens mest utsatta områden att hålla sig friska, trots att livet vänts upp och ner.