Oxfam i Almedalen 2019

Jun 24, 2019
Jun
24
2019

Oxfam i Almedalen 2019

Oxfam tar frågan om klimatojämlikhet till Almedalsveckan i Visby.

 

Orkar du bära dina egna utsläpp?

Våra utsläpp av växthusgaser väger mer än man tror. Hos Oxfam i Almedalen får man chansen att testa hur många dagar av sina egna utsläpp man orkar bära!

Klimatojämlikheten är enorm. De fattigaste människorna i världen får bära konsekvenserna av våra växthusgasutsläpp, trots att de är minst skyldiga till klimatkrisen. Frågan är om du klarar av att bära vikten av dina egna utsläpp?

Svenskar släpper ut 10 ton växthusgaser per person och år. Detta är ingen liknelse, utsläppen väger faktiskt så mycket. Däremot är det inte vi själva som bär utsläppens tunga konsekvenser. Hos Oxfam i Almedalen får du chansen att testa hur stor del av dina utsläpp som du själv orkar bära. Genom att svara på några frågor om livsstil kan vi räkna ut ungefär hur många kilo koldioxid du släpper ut per dag, sedan är det upp till bevis.

Evenemangsinfo
Datum:
1-3 juli 2019
Tid: 10-13
Plats: Donners plats

Varför bör vi bry oss om klimatojämlikhet?

Klimatojämlikheten är dubbel. De rikaste tio procenten i världen står för uppåt 50% av alla CO2-utsläpp. Samtidigt står den fattigaste hälften, som får bära de tyngsta konsekvenserna av klimatkrisen, bara för ca 10% av utsläppen. Varför är klimatojämlikhet ett problem, och vad kan göras åt den?

Välkommen på ett samtal om klimatojämlikhet där vi diskuterar hur de mänskliga konsekvenserna av klimatkrisen ser ut idag, vilka det är som drabbas hårdast, vad som bör göras för att hjälpa dem, samt hur Sverige kan minska sin negativa påverkan på klimatojämlikheten.

Medverkande:
• Ulrika Modéer, Assisterande generalsekreterare, UNDP
• Erik Lysén, Internationell chef, Svenska kyrkan
• Robert Höglund, Kommunikationschef, Oxfam Sverige
• Hanna Nelson, Moderator, Oxfam Sverige

Evenemangsinfo
Datum: 4 juli 2019
Tid: 13-13.50
Plats: Syregården, Hamnplan 4

Klicka på länkarna nedan för att komma till Oxfams Facebookevenemang

Orkar du bära dina egna utsläpp?
Varför bör vi bry oss om klimatojämlikhet?