"Oansvarigt och hänsynslöst att inte ta hand om de mest sårbara"

Jan 8, 2019
Jan
8
2019

"Oansvarigt och hänsynslöst att inte ta hand om de mest sårbara"

En ny rapport från Oxfam avslöjar att gravida kvinnor och minderåriga stängs in och överges i grekiska flyktingläger.

 


Flyktinglägret Moria, Lesbos. Vintervädret i Grekland gör livet svårare för de hundratals migranter som lever under extremt fattiga förhållanden utan varken vatten eller elektricitet. Foto: Giorgos Moutafis

Hundratals gravida kvinnor, ensamkommande barn och människor som utsatts för tortyr får ingen hjälp i flyktinglägren på de grekiska öarna. Detta avslöjar en ny rapport från Oxfam idag. Rapporten visar hur systemet för att identifiera och skydda de mest utsatta har slutat fungera till följd av underbemanning och dåliga processer.

Under större delen av förra året har endast en läkare varit anställd av regeringen för att ta hand om de upp till 2000 personerna som kommer till Lesbos varje månad. Under november var ingen läkare anställd och inga medicinska undersökningar gjordes för att identifiera extra sårbara personer som behöver extra hjälp.

Bland annat visar rapporten ”Vulnerable and abandoned” att nyblivna mammor skickats iväg från sjukhuset för att bo i det överfulla tältlägret Moria så tidigt som fyra dagar efter att ha fött barn via kejsarsnitt. Även personer som utsatts för sexuella trakasserier och andra trauman bor i lägret där våld är vanligt förekommande.

- Det är oansvarigt och hänsynslöst att inte ta hand om de mest sårbara människorna, säger Renata Rendón, chef för Oxfams insatser i Grekland.

Oxfam identifierar också en oroande trend där tonåringar och människor som utsatts för tortyr hålls inlåsta i förvar av myndigheter trots att de varit för unga eller haft dålig psykisk eller fysisk hälsa.

- Vi hade bara tillåtelse att lämna containern två timmar om dagen… resten av tiden sitter du i ett litet utrymme tillsammans med 15 andra män som alla har sina egna problem, berättar en 28-årig asylsökande från Kamerun som satt inlåst i fem månader på grund av sin nationalitet, trots att han hade allvarliga psykiska problem.

Sårbara asylsökande bör ha tillgång till bostäder, vård och den vanliga grekiska asylprocessen- inte den snabb-process som designats för att skicka tillbaka dem till Turkiet.
Oxfam uppmanar Greklands regering att anställa mer personal, läkare och psykologer inkluderat, samt att se till att screeningsystemen på de grekiska öarna fungerar.

Vårt arbete på Lesbos

Oxfam med partners har arbetat på Lesbos sedan 2015 för att säkerställa att personer som söker asyl skyddas och har tillgång till information, socialt stöd och juridisk hjälp.


Ett barn värmer sig i flyktinglägret Moria på Lesbos i Grekland. Foto: Giorgos Moutafis