Miljöaktivister i Colombia mördas för sin kamp

Okt 31, 2019
Okt
31
2019

Miljöaktivister i Colombia mördas för sin kamp

Situationen i Colombia är livsfarlig, berättar kvinnorättsaktivisterna och miljöförsvararna Gloria Luna Rivillas, Elvira Jossa och Sandra Sáenz under ett besök på Oxfam Sverige.

 

Den 30 oktober besökte de framstående colombianska kvinnorättsaktivisterna och miljöförsvararna Gloria Luna Rivillas, Elvira Jossa och Sandra Sáenz Oxfam Sverige.

Situationen för miljöförsvarare i Colombia är fruktansvärd och de tre kvinnorna riskerar sina liv för att berätta om den verklighet de lever i. Samtidigt som kvinnorna befann sig i Stockholm, under natten till onsdagen den 30 oktober blev fem miljöförsvarare i Colombia brutalt ihjälslagna.”Vi ber för våra vänner som har fått offrat sina liv för rätten till sin egen mark,” säger Sandra Sáenz, en av kvinnorna som driver kampanjen för kvinnliga miljöförsvarares rättigheter.

Under besöket i Sverige träffade Gloria Luna Rivillas, Elvira Jossa och Sandra Sáenz svenska utrikesdepartementet. ”Vi vill upplysa om att stora internationella företag, även svenska företag, som befinner sig i Colombia är en del av problemet,” säger Sandra Sáenz under mötet med Oxfam Sverige.

Oxfam arbetar aktivt för att Sveriges regering ska ta ett större ansvar. Detta kan ske genom att anta en lagstiftning om företags ansvar till mänskliga rättigheter i Sverige och EU. ”Det är viktigt att vi lyssnar och förstår hur allvarlig situationen är för dessa kvinnor. Men det räcker inte att lyssna – Sverige och EU måste också visa politiskt mod och agera. Att anta en ny lagstiftning för företags ansvar är en viktig åtgärd, men det är också viktigt att i Sverige och EU i sin dialog med colombianska regeringen lyfter frågan om situationen för aktivister i landet,” säger Hanna Nelson, Policyansvarig på Oxfam Sverige.

Kvinnorättsaktivisterna vill öka kunskapen om den fruktansvärda situationen i Colombia, dela kampanjen Juntas somos Victoria och få allmänhetens stöd i sin kamp. Juntas somos Victoria, Tillsammans är vi Victoria, är en Oxfam-kampanj för att våga tala ut om den rådande krisen. Porträttbilder av redan mördade miljöaktivister får agera som ett filter för försvarare som berättar om situationen. ”Filtret i mobilen kombinerar ditt eget ansikte med ett av de mördade offrens, så att personen blir anonym,” berättar Gloria Luna Rivillas.

Sedan 2016 har 344 människorättsförsvarares dödsfall registrerats runt om i världen. Tillsammans med Brasilien, Mexiko och Filippinerna kommer Colombia på fjärde plats på listan över de farligaste länderna i världen att vara miljö- och landrättsaktivist. Efter att fredsavtalet undertecknades 2016 har Colombias territorier blivit en än mer eftertraktad tillgång. Kvinnliga jordbrukare och övrig lokalbefolkning kämpar för att bevara mark, skogar och biologisk mångfald där de har bott i generationer. Av ekonomiska, legala och illegala intressen är nu beväpnade grupper villiga att döda för dem.

”Problemet här är marken, konflikterna över jorden. Vi kvinnor kräver att få tillgång till marken som är vår. Den är till för oss, inte en tillgång för företag. Vi brukar inte marken för att sälja, vi brukar den för att överleva,” säger en kvinnlig miljöförsvarare i rapporten Women defenders in Colombia som Oxfam publicerade tidigare i oktober.

Dessa kvinnor är de verkliga fredsbyggarna i landet, men får inget statligt skydd. Om de inte hörs eller om akuta förebyggande och skyddsåtgärder vidtas fortsätter deras liv att vara i fara.

Juntas somos Victoria är en kampanj som stödjs av Oxfam och syftar till att för att stärka och skydda kvinnliga försvarare. Situationen är akut och Oxfam uppmanar alla att uppmärksamma problematiken.