Mardrömmen att leva på flykt - Hör Omar & Salems berättelse från Jemen

Sep 16, 2021
Sep
16
2021

Mardrömmen att leva på flykt - Hör Omar & Salems berättelse från Jemen

Omar och Salem bor i ett flyktingläger i Jemen, där kriget har skapat en av världens mest omfattande humanitära katastrofer. FN varnar redan för att landet står inför en av historiens värsta hungerskriser och över fyra miljoner personer har hittills tvingats på flykt på grund av av konflikten. Över 24 miljoner av Jemens befolkning är i behov av humanitärt stöd, varav hälften är barn.

 

"Jag vill inte leva på den här platsen, jag vill bara återvända hem".

 

 

Det är hjärtskärande att höra Omar berätta om att hans största önskan är att få återvända hem. Han föddes samma år som kriget startade, det är allt han känner till. Att som barn tvingas leva på flykt, mitt i krigets Jemen, är fruktansvärt. Det är brist på rent vatten, mat, och människor lever med ständig ångest för att en väpnad attack ska inträffa mot deras flyktingläger.

Innan Omar och hans far Salem kom fram till flyktinglägret Alswidan i Marib så hade familjen redan tvingats flytta fyra gånger på grund av konflikten. Varje gång de tvingades fly fick dem lämna alla sina ägodelar och gå i dagar för att komma till en säker plats.

Under lång tid har det på grund av konflikten varit svårt för hjälporganisationer att nå fram med hjälp - men tack vare våra givare kan vi och våra partners vara på plats och hjälpa till. Vi ger framförallt människor tillgång till rent dricksvatten samt bygger toaletter och handtvättsstationer så människor kan sköta sin hygien. Det är även viktigt att arbeta långsiktigt och få i gång samhället igen, därför delar vi exempelvis ut kontantbidrag och ger stöd till människor som vill försöka skaffa sig en inkomst.

Situationen är allvarlig och du kan se till att fler personer får livräddande hjälp. Skänk en gåva för att stötta människor som lever i fattigdom och drabbas av kriser - klicka här!

 

OXFAM I JEMEN

-Människor som flytt undan missiler och kulor står inför en daglig kamp för att överlevna sjukdom och fattigdom. Jemeniter har lidit i sex långa år, det är dags för världen att säga stopp, det räcker nu. Fred är möjligt om regeringar sätter människoliv först, säger Muhsin Siddiquey, Oxfams landschef i Jemen.

Oxfam jobbat i Jemen i över 30 år och insatsen är för tillfället en av våra största. Vi är på plats för att förse människor med rent vatten, kontantbidrag och matkuponger. Vi ger också människor stöd i att hitta jobb och skapa en inkomst, till exempel med utbildning och stöd till små entreprenörer. Du kan läsa mer om vårt arbete i Jemen på vår hemsida.