Livet efter stormen

Mar 27, 2015
Mar
27
2015

Livet efter stormen

Nu är det två veckor sedan cyklonen Pam drog in över Vanuatu och ödelade stora delar av ö-riket. Tusentals människor har blivit hemlösa och tillgången på rent vatten och mat är väldigt knapp.

 

Över 166,000 människor beräknas ha drabbats av stormen. Oxfam är på plats och hjälper till med återuppbyggnadsarbetet. Just nu levererar vi rent vatten till tusentals människor runtom i landet. Rent dricksvatten är en direkt förutsättning för att undvika smittspridning så att människor kan hålla sig friska. 

Lisa Melo är en av tusentals människor som förlorat sitt hem under stormen. Lisa är 20 år gammal och mamma till två små pojkar. Hennes yngsta son, lilla Jeremiah, föddes den 14 mars, dagen efter ovädret som förstörde deras hem. Här är hennes berättelse:

”Eftersom vårt hem förstördes av cyklonen bor vi tillfälligt i den lokala kyrkan. Livet här är tufft – det är svårt att få tag på rent vatten och mat eftersom stormen förstörde våra odlingar. Vattnet här är smutsigt men vi dricker det ändå i brista på annat.

När stormen slog till tog vi skydd inne i kyrkan. Vatten rann in genom taket som nästan gav vika under stormen och ytterdörren blåste bort. Min enda tanke var att det här är slutet.

Mina barn skrek men vi kunde inte gå ut på grund av stormen. Jag höll mig vaken hela natten för att hålla koll på vattnet som sipprade in från alla håll. Vi tog skydd i ett litet hörn och flera personer hjälpte oss att hålla vattnet borta. Där i hörnet satt vi hela natten medan stormen drog förbi.

Vinden mojnade vid fyratiden, klockan fem vågade vi oss ut. Utanför kyrkan såg vi förödelsen – träden saknade löv och husen var jämnade med marken. Människor var förtvivlade och grät över allt de förlorat. Mitt hus var också totalförstört. Vi begav oss dit för att försöka samla ihop våra ägodelar.

Jag är väldigt glad och tacksam över hjälpen vi fått av Oxfam. Rent dricksvatten hjälper mig och mina barn att hålla oss friska. Vattnet är rent nog att både dricka och tvätta sig i. Innan Oxfam kom till platsen drack vi det smutsiga vattnet från floden.”

På bilden sitter Lisa med sin nyfödda son Jeremiah i famnen.

Foto: Adrian Lloyd