Under de senaste veckorna har vi matats med bilder på syriska flyktingar som riskerar livet för att ta sig till Europa. Bilderna vittnar om desperation och påminner oss om tragedin som drabbat det syriska folket. Konflikten i Syrien är nu inne på sitt femte år och situationen för landets civila blir alltmer desperat. Hjälpbehovet i och utanför landet ökar stadigt men biståndet halkar efter.
En ny rapport från Oxfam visar att det internationella samfundet svikit Syriens civila. Rapporten undersöker hur väl världens rikaste länder svarat upp till Syrien, både vad gäller ekonomiskt bistånd och flyktingmottagande. Baserat på storleken på ländernas ekonomier har Oxfam räknat ut vad en rimlig fördelning innebär för enskilda stater. Tydligt är att det ekonomiska biståndet inte räcker till och att endast ett fåtal länder levt upp till sina löften om att erbjuda en fristad för syriska flyktingar.
Länder som Tyskland och Norge går i spetsen, både vad gäller bistånd och flyktingmottagande. Även Sverige ligger bra till. I andra änden av skalan återfinns länder som Ryssland och Frankrike som presterat dåligt på båda punkterna.
Stor press på grannländerna
En stor del av de drygt 4 miljoner syrier som flytt landet befinner sig i angränsande länder som Libanon och Jordanien, länder som är sämre rustade för att hantera stora flyktingströmmar. Libanon har ensamt tagit emot över 1 miljon syriska flyktingar, vilka idag utgör cirka 25 procent av landets befolkning. Jordanien beräknas ha spenderat omkring 870 miljoner USD per år på flyktingmottagande.
Att våldet i Syrien trappas upp samtidigt som det humanitära stödet till civila sinar leder till försämrade levnadsvillkor för syriska flyktingar i angränsande länder. Om ingenting görs kommer den humanitära situationen för civila att förvärras och flyktingkrisen att fördjupas.
”Stödet till civila i angränsande länder försämras på grund av bristande finansiering samtidigt som världens rika länder fortsätter att ignorera de upprepade varningsklockorna. Våldet i Syrien trappas upp och vapen och ammunition fortsätter att flöda till de stridande parterna. Så länge som denna verklighet består kommer människor bokstavligen att ge sig ut på osäkert vatten i hopp om en bättre framtid” säger Andy Baker som leder Oxfams humanitära insats i Syrien.
Ny humanitär insats i Serbien
Oxfam lanserar nu ett humanitärt program i Serbien för att hjälpa människor på flykt att hantera den kommande vintern. Insatserna kommer att fokuseras kring tre områden – vid Šid nära gränsen till Kroatien, Dimitrovgrad nära gränsen till Bulgarien och Preševo/Miratovac nära gränsen till Makedonien. Med fokus på vatten och sanitet kommer Oxfam att bygga latriner och installera duschar och vattenstationer längst flyktvägarna. De existerande vatten- och sanitetsanläggningarna räcker idag inte till för att tillgodose det befintliga behovet.
Riccardo Sansone, Oxfams humanitära samordnare i Serbien berättar:
”De som tar sig hit är utmattade, hungriga och törstiga. Många är dessutom traumatiserade och i behov av akut läkarvård. Serbien har ansökt om internationellt bistånd för att kunna hantera det tilltagande hjälpbehovet och rusta för den kommande vintern. Familjer med små barn sover just nu under bar himmel i parker, på buss- och tågstationer och längs flyktvägarna i skogen. Utöver den tilltagande kylan riskerar de att utsättas för rån, våld och sexuella övergrepp”.

Mawia, fyra år, väntar på att återförenas med sin far Mahamoud Abdullah Othman på ett flyktingcenter i Presevo, Serbien. Oxfam finns på plats för att hjälpa de nyanlända med rent vatten och säker sanitet.
Foto: Sam Tarling