Den globala kampen för flickor och kvinnor

Mar 7, 2018
Mar
7
2018

Den globala kampen för flickor och kvinnor

Oxfam för en ständig jämställdhetskamp och arbetar för att ge skydd åt och stoppa våld och utnyttjande av barn, flickor och kvinnor. Genom projekt runt om i världen arbetar vi tillsammans med hundratals partnerorganisationer för att höja kvinnors röster och skapa en mer rättvis värld. Här är några exempel på hur det arbetet kan se ut.

 

Mäns våld mot kvinnor i Mocambique


Virginia Manuela Machuene gick med i en Oxfamfinansierad samtalsgrupp när hon blev utsatt för våld i hemmet. Foto: Brett Eloff / Oxfam America

Sedan 1990 har vi arbetat i Mocambique för att minska våld i nära relationer och könsbaserat våld. Detta gör vi genom att finansiera organisationer som sprider kunskap om och kämpar för nya lagar som är bättre designade för att tillgodose kvinnors rättigheter.
- Jag började gå på dialogmöten där fick med mig material som jag kunde ge till min man. Jag insåg att fysiskt våld inte är okej, och han förändrade sitt beteende. Jag lever ett bättre liv än förut, berättar Virginia Machuene, 34, som blev utsatt för våld av sin man.

Barnäktenskap i Niger


Ramatou Inoussa, 19, med sin tvåårige son Oumarou. När hon var 13 år gifte hon sig med en man som var över 45. Foto: Chris de Bode/ Oxfam Novib

Varje minut gifter sig 28 flickor under 18 år. I länder som Indien, Malawi, Niger och Pakistan gifts 1680 barn bort varje timme. Flickor som inte får möjlighet att välja sin egen sexualitet, som inte kommer avsluta sin utbildning eller riskerar att dö i barnsäng. I tre av dessa länder har Oxfam startat ett femårigt program för att minska barnäktenskap och tonårsgraviditeter. Tillsammans med andra organisationer arbetar Oxfam för flickors rättigheter och kämpar för att påverka beslutsfattare att förändra de sociala normer och regler som gör att barnäktenskap fortfarande förekommer.

Efter fem års äktenskap lämnade mannen Ramatou. Det var fem år av våld. Idag bor hon hos sin mormor.
-Jag vill aldrig att mina barn ska se ut som sin far, säger Ramatou.

Samarbete i Zimbabwe


Cremio Kausiyo och Kakumura jobbar bättre tillsammans efter Oxfams genusutbildning. Foto: Brett Eloff / Oxfam America

Cremio Kausiyo berättar att mycket har förändrats för honom och hans fru sedan han gick Oxfams normkritiska utbildning för bönder. Utbildningsprogrammet hålls i samarbete med jordbruksministeriet och en lokal organisation (ENTERPRIZE) och fokuserar på odlingen av mer näringsrika grödor som majs och squash, samtidigt som man uppmuntrar män och kvinnor att ifrågasätta och utmana de traditionella hushållsrollerna.
- Män måste hjälpa sina fruar, säger Cremio, som själv gjort stora förändringar i sitt liv.

Sexuellt våld i Guatemala


När Salma var 13 år blev hon utsatt för våldtäkt av en granne. Idag är hon mamma till Ashley. Foto: Oxfam IBIS/William Vest-Lillesøe

Salma (som egentligen heter något annat) blev våldtagen av en granne när hon var liten. Hennes föräldrar ställde den våldtäktsmannen inför rätta, och han dömdes skydlig till brottet. Men resten av byn vände sig mot familjen.

Salmas historia är alltför vanlig. Varje dag blir fem barn under 14 år gravida i Guatemala. Oxfam stöttar ett kvinnofridscentret MIRIAM, som i Salmas hjälpte henne tillbaka till skolan och gav stöd åt hennes familj under rättegången.