Jordbävningen på Haiti: 5 år senare

Jan 12, 2015
Jan
12
2015

Jordbävningen på Haiti: 5 år senare

Den 12 januari 2010 skakades Haitis huvudstad Porte au Prince av en kraftig jordbävning som krävde över 220,000 människoliv och skadade över 330,000 människor. Tack vare omvärldens generositet kunde Oxfam förse över en halv miljon människor med tak över huvudet, rent vatten och sanitet.

 

Idag, 5 år senare, pågår fortfarande arbetet med att återuppbygga det som jordbävningen raserade. Den materiella förödelsen efter jordbävningen var mycket omfattande. Stora delar av huvudstaden Port au Prince förstördes och hundratusentals människor förlorade sina hem. För att lindra effekten av kommande naturkatastrofer arbetar Oxfam med att bygga upp en större motståndskraft och ge människor kunskap och verktyg för att kunna hantera kommande katastrofer.

Damien Berrendorf, Oxfams landschef på Haiti berättar: ”Vårt mål är att bygga upp en starkare och mer motståndskraftig nation. För att lyckas med det måste vi säkerställa att våra projekt i landet är väl förankrade i civilsamhället och bland lokala och nationella myndigheter. Under 2014 har vi nått fram till över 594,310 personer och vi arbetar ständigt för att nå ännu fler.”

För att uppmärksamma femårsdagen släpper Oxfam en rapport som sammanfattar hjälpinsatsen efter jordbävning.

 

En man tittar ned på förödelsen i ett bostadsområde i huvudstaden Port au Prince. Bilden är tagen i maj 2010, 4 månader efter den förödande jordbävningen som förstörde stora delar av huvudstaden och gjorde hundratusentals människor hemlösa.

Foto: Ami Vitale