Hälften av barnen i Guatemala är undernärda

Nov 23, 2021
Nov
23
2021

Hälften av barnen i Guatemala är undernärda

Fyrabarnsmamman Silveria: ”Du blir rädd och undrar om ditt barn kommer att dö”
 

I Guatemala är närmare hälften av alla barn under fem år kroniskt undernärda. På grund av klimatförändringarna och ett bristande socialt skyddsnät ökar antalet undernärda barn ständigt. Oxfam finns på plats för att hjälpa de mest utsatta men behöver stöd från givare omgående för att kunna nå ut till fler.

 


Guatemala är ett av de länder som har flest undernärda barn i världen – 46,5 procent av barnen under fem år lider av kronisk undernäring och antalet ökar. Klimatförändringarna i kombination med ett bristfälligt socialt skyddsnät och covid19-pandemin har gjort att läget blivit akut i landet. För ett undernärt barn är risken att inte överleva stor. Familjerna i Guatemala är i akut behov av humanitärt stöd.

Silverias familj är en av de som behöver hjälp omgående för att överleva. Hon är 28 år och bor i Guatemala med sina fyra barn. Barnens pappa är i Mexiko för att jobba ihop pengar till familjen, men hans tillfälliga jobb betalar inte nog för att försörja dem. Det yngsta barnet, en pojke, lider av undernäring och Silveria är rädd att han inte kommer att överleva.

– Du blir rädd och undrar om ditt barn kommer att dö. Men eftersom vi inte har några pengar, finns det inget sätt för honom att bli bättre.

På grund av långvarig torka i delar av landet är mat svårt att odla och att få tag på – speciellt för fattiga människor. Familjen har sällan tillräckligt med mat för att äta sig mätta och ibland är det enda de har att äta tortillabröd med salt.

– De blir inte mätta. Tortilla med salt är inte tillräckligt för att mätta ett barn. Ett barn behöver äta mer, men vi har inget mer, säger Silveria.

– Vi måste ge honom mer – han måste få mer mat så att han ökar i vikt. Men vi är fattiga, vi har inte råd, säger Silveria.

Oxfam finns på plats i Guatemala och ger både akut mathjälp och investerar i långsiktiga insatser mot hunger. Bland annat stödjer de olika hälsocenter så som Jocotáns hälsocenter i Chiquimula-distriktet som behandlar barn med undernäring. Genom att skänka en gåva kan du ge livräddande hjälp till människor som Silverias. Din gåva kan rädda liv.

Klicka här eller på knappen nedan för att skänka din gåva. Tack!