Fyra frågor om vatten

Aug 30, 2017
Aug
30
2017

Fyra frågor om vatten

Jola Miziniak och Louise Medland är vattenexperter på Oxfam i Storbritannien. I veckan besöker de Sverige för att delta i World Water Week i Stockholm. Vi passade på att ställa fyra frågor- om vatten.

 

Hållbarhet vägen framåt

Varför är det viktigt att vara med på World Water Week?

”Det är en viktig knutpunkt. Det är en möjlighet att skapa kontakter och höra om de senaste trenderna och ny forskning. Oxfam jobbar både med hållbara vattensystem och humanitära insatser för vattentillgång, och det är intressant att höra vad olika tankesmedjor har att säga om vägen framåt,” säger Jola.

Så, vad är vägen framåt?

”Hållbarhet. Vi måste hitta sätt att fördela vår vattenkonsumtion. Det är det som är grejen med vatten- det handlar om att dela på det som finns. Frågan är hur den balansen ska se ut. Vi måste kanske till exempel dra ner på vår konsumtion i Storbritannien,” säger Louise.
”Det är det som är så intressant med att arbeta med vatten, förutsättningarna förändras konstant. Vi blir fler, klimatet förändras. Därför måste vi hela tiden tänka nytt och förbättra oss,” fyller Jola i.

Vad är den största utmaningen för Oxfams vattenarbete?

”Det är om olika sfärer av samhället kan samarbeta som vi kan skapa förändring. Men då krävs miljötänk, engagemang från stora företag och politisk vilja. Länders ledare och beslutsfattare säger ofta att de vill hjälpa till i vattenfrågan, men det händer inte alltid så mycket. Då är Oxfam där och kämpar för det,” säger Jola.

Slutligen, vad är vatten, och kan det ha olika betydelse i olika delar av världen?

”Man brukar ju säga att vatten är liv. Men är det en konstant kamp att få tag i tillräckliga mängder kan man fråga sig vad det är för livskvalitet. Att aldrig kunna ta sig förbi det steget, att vara fast i jakten på vatten, det är fattigdom. Förändring kommer inte ske över en natt, men det är ingen anledning att sluta jobba. Hela systemet av företag, organisationer och politiker måste vara på samma sida och jobba tillsammans, och därför är Stockholm World Water Week viktig,” säger Louise.