Flyktingar och migranter i Grekland nekas rättvis asylprocess

Dec 6, 2019
Dec
6
2019

Flyktingar och migranter i Grekland nekas rättvis asylprocess

Människor som sökt skydd i Grekland nekas hjälp i asylprocessen, visar en rapport som Oxfam och Greek Council for Refugees släpper idag.

 


Ett barn sitter i ett tält i Morialägret på Lesbos, Grekland. Foto: Giorgos Moutafis/Oxfam

Den nya rapporten ‘No-rights zone visar en brist på information och jurister i EU:s överfulla ”hotspot”-läger på de grekiska öarna. Resultatet blir att människor är fast i lägren utan en chans till en rättvis asylprocess och riskerar att skickas tillbaka till platser där deras liv är i fara.

Nyligen tillkännagav Grekland en ny asyllag som tillåter att människor stängs in i slutna läger. Man tillkännagav också att hotspot-lägren kan komma att stängas och transformeras till fångläger under 2020, något som kommer att försvåra asylprocessen ytterligare. I praktiken kommer det också att göra det nästan omöjligt att överklaga ett negativt beslut på en asylansökan.

- Människor som flyr från krig, konflikt och förföljelse måste få återuppbygga sina liv i säkerhet och värdighet. Många som söker asyl har genomgått trauma och utöver det lämnas de att navigera komplicerade rättsliga förfaranden på egen hand. Utan korrekt information och stöd finns det en stor risk att människors berättigade asylansökningar avvisas och att de skickas tillbaka till livsfarliga omständigheter, säger Renata Rendón, chef för Oxfams arbete i Grekland.

För närvarande har bara en av fem asylsökande i Grekland tillgång till en advokat som utsetts av staten. På öarna är situationen värre. Bara två av 100 överklaganden får tillgång till gratis juridisk rådgivning.

För en vanlig person är det nästan omöjligt att förstå hur de komplicerade asylprocesserna i Grekland fungerar. Speciellt svårt är det för dem som inte förstår språket och hanterar svåra trauman.

Oxfam och GCR uppmanar den grekiska regeringen och EU att omedelbart se till att människor som söker skydd i Grekland har tillgång till advokater, tolkar och ett rättvist asylförfarande.