Evelyn vann mot hungern

Maj 28, 2021
Maj
28
2021

Evelyn vann mot hungern

Undernäring och matbrist slår hårt mot människor i Malawi, ett av världens fattigaste länder. Men Evelyn tog upp kampen mot hungern, och vann.  


Evelyn i Malawi tog kampen mot hungern, med hjälp av utbildning. Här är hon tillsammans med sina barn Violet och Ernest. Foto: Aurelie Marrier d'Unienville/Oxfam

Med stöd av Oxfams givare driver Evelyn en grupp för mammor som tillsammans utbildar sig i nutrition och hälsa.

- Vi har lärt oss massor, även hur man bygger en toalett. Tidigare hade vi två toaletter som alla i vårt samhälle delade på. Idag har min familj en egen toalett och äter en varierad kost, berättar trebarnsmamman Evelyn.

- Tidigare var barnen sjuka hela tiden. Speciellt min son som var undernärd. Jag var så rädd att jag skulle förlora honom. Men det har skett en enorm skillnad sedan jag börjat använda det jag lärt mig. Jag har lärt mig nya recept och tekniker och vår hälsa har förbättrats, säger Evelyn.

Idag använder Evelyn sin kunskap och erfarenhet för att hjälpa andra mammor i samma situation.

- Jag ser stor skillnad. Mina barn hade svårt att orka med skolan. Men nu går min dotter ibland upp före mig och gör sig redo för dagen. Det har skett en stor förändring. Alla har mer energi nu. Problemet med sjukdomar har minskat. Det är ganska imponerande, säger Evelyn, som har framtidsplanen klar.

- Min dröm är ett samhälle som är oberoende och självförsörjande, där alla har tillgång till hälsosam och näringsrik mat.