Ett år i katastrofer

Feb 9, 2018
Feb
9
2018

Ett år i katastrofer

Oxfam nådde ut med katastrofhjälp till nära 10 miljoner människor i 38 katastrofer förra året. Vi tittar tillbaka på några av de katastrofer Oxfam arbetade i under 2017.

 

Katastrofkalendern 2017

Januari

Oxfam delar ut matvouchers till människor som drabbats av striderna i Irak. Foto: Amy Christian/Oxfam

Året har just börjat och Aleppo har precis tagits tillbaka från rebellstyrkorna. Vi är en av få organisationer som kan leverera rent vatten till de 110 000 personer som flytt.

Vi skyndar oss också mot Damaskus där ungefär 5,5 miljoner människor fått sina vattensystem förstörda. I januari börjar också striderna i Mosul- vi hjälper de 170 000 som tvingas fly med det allra viktigaste, samtidigt som vi gör oss redo för större insatser då konflikten intensifieras.

I Afghanistan hjälper vi de allra fattigaste av de 600 000 personer som återvänder hem efter flera år i Pakistan. I Etiopien gör vi oss redo för att leverera vatten till de som drabbats av torkan. I januari ökar vi våra insatser- från att vår hjälp nått ut till 20 000 kan vi nu hjälpa 50 000 personer.

När Filippinerna och Fiji drabbas av en tyfon är vi där och hjälper de värst drabbade samhällena.

Februari


I februari utropas svält i Sydsudan. Oxfams Kujiek pratar här med Nyaliah, en av de som drabbats av matbristen. Foto: Bruno Bierrenbach Feder/Oxfam

Oxfam går ut med en varning om att det under 2017 förmodligen kommer uppstå fyra hungerkriser, i en skala som saknar motstycke. I Sydsudan, Nigeria, Jemen och Somalia kan 20 miljoner hamna på gränsen till svält.

Sydsudan förklarar svält, och antalet flyktingar som kommer till Etiopien stiger. Vår personal Gambellaregionen i Etiopien designar och underhåller ett vattensystem för 60 000 personer. I Nigeria är våra team först in i de områden som blir tillgängliga efter att Boko Haram tvingas bort av regeringstrupper. Vi skickar helikoptrar fulla med latriner, trä, presenningar och verktyg.

Mars

Martha Nyabany är en av Oxfams kanotchaufförer, som bla gör att människor kan ta sig till matutdelningsplatserna i ett Sydsudan i kris. Foto: Stella Madete/Oxfam

Regeringen i Zimbabwe förklarar en nationell katastrof då regn och översvämningar förstör delar av landet. Vår personal hjälper till med logistiken kring leveranserna av mat och hygienartiklar.

Vi ökar våra insatser för att stötta burundiska flyktingar i Tanzania.

Vi distribuerar kontanter till de som drabbats av torkan i Sri Lanka genom en lokal mobilnätleverantör och hjälper 10 000 personer att få tillgång till rent vatten och sanitet i de delar av Peru som drabbas av översvämningar.

Panyijar County är ett våtmarksområde i Sydsudan där tusentals människor som flytt från konflikten bor. Efter att ha fått höra fruktansvärda historier om barn som drunknat i det djupa vattnet sätter vi upp ett system för kanotvouchers så att människor skulle ha råd med vattentaxi. Vi börjar också utöka vårt eget program för livsmedelsbistånd i flera stater – något som händer mycket sällan, bara i de undantagsfall där det absolut inte finns mat på marknaden.

April

Bildtext: Ayan och hennes son Mohammed i Somaliland är några av de miljontals människor som dabbas av torkan på Afrikas horn. Foto: Petterik Wiggers/Oxfam

En lång tids torka börjar märkas, och Oxfam prioriterar Afrikas horn där vi distribuerar rent vatten och kontantbidrag till 12 000 personer i Somalia och 325 000 personer i Etiopien. Samtidigt utses Bidi bidi i Uganda till världens största flyktingläger. Där bor 270 000 sydsudaneser, och våra ingenjörer arbetar dygnet runt för att distribuera vatten till människor som kommer över gränsen efter dagar på flykt utan vatten att dricka.

Södra Colombia drabbas av översvämningar och jordskred, och vår personal samarbetar med lokala organisationer för att reparera vattensystemen som förstörts.

Maj


Oxfam i Irak distribuerar nödhjälp till människor som har flytt från Mosul. Foto: Tom Robinson/Oxfam

Nästan 350 000 personer har flytt Mosul, och Oxfams personal hjälper 270 000 av dem med tillgång till vatten och latriner.

FN lovordar Oxfam för de vatten- och sanitetssystem vi installerat i läger i västra Etiopien för flera år sedan, men som fortfarande fungerar fint.

I Sydsudan måste våra team ransonera mathjälpen för att få den att räcka längre.

Juni


En av Oxfams många laster till Jemen. Denna gång är det 39 ton nödhjälp som ska hindra spridningen av det största utbrottet av kolera som någonsin uppmätts.

Koleraepidemin i Jemen når en aldrig tidigare skådad skala. Den pågående konflikten har försatt människor i en sådan fattigdom och sårbar situation att smittan hotar spridas helt okontrollerat. Våra team fördubblar insatserna och skickar bland annat vattentankar, hinkar, vattenreningskit.

Plötsliga strider i Marawi city på Filippinerna tvingar 300 000 människor att lämna sina hem. Vi hjälper de drabbade med hygienkit, köksredskap och sovmaterial. Vi hjälper också till med att starta ett radioprogram som ger råd till människor på flykt.

Juli


Oxfams vattenstation i flyktinglägret Kindjandi i Nigeria. Foto: Pablo Tosco/Oxfam

I Nigeria gör våra team allt de kan för att förse flyktingar som återvänt från Kamerun med vatten. Det är över 40 grader varmt och vattenbristen skapar spänningar.

I norra Indien jobbar ett av våra team med att förhindra sjukdomsspridningar efter en svår översvämning.

Augusti


Oxfams team pratar med en grupp internflyktingar i Demokratiska republiken Kongo. Foto: John Wessels / Oxfam

Det är monsunperiod och två tredjedelar av Bangladesh ligger under vatten. Våra team genomför sök- och räddningsaktioner och hjälper till med att bygga provisoriska översvämningsskydd. Vi når 186 000 personer.

Regeringen i Etiopien rapporterar att åtminstone 8,5 miljoner människor kommer behöva hjälp med mat under andra halvan av 2017. Hittills under året har vi lyckats hjälpa 600 000 personer.

Ett flyktingläger vi hjälpte till att bygga i Demokratiska republiken Kongo bränns ner i strider mellan lokala grupper. All infrastruktur för vatten och sanitet förstörs. Krisen som striderna i DR Kongo för med sig är relativt bortglömda. Vi stöttar 350 000 personer i landet men det finns varken tillräckligt många organisationer eller finansiering för att göra det som behövs.

September


Oxfam levererar rent vatten till rohingyer på flykt i Bangladesh. Foto: Tommy Trenchard/ Oxfam

Orkanen Irma drar in över Karibien, och Mexiko drabbas av flera jordbävningar. Vi arbetar på Dominikanska republiken och Kuba med att hjälpa människor att få tillgång till nödbostäder och sjukvård.

Våld blossar upp i Myanmar vilket leder till en massflykt till grannlandet Bangladesh. I slutet av september har 500 000 rohingyer tagit sig över gränsen, och vi är på plats med specialistteam för att hantera den snabbt växande flyktingkrisen.

Sydsudanesiska flyktingar fortsätter att ta sig till Uganda där vi arbetar för att få nya vattensystem på plats. Regn och översvämningar försvårar både matleveranser och byggprojekt, och malaria och luftvägsinfektioner är överhängande risker. Mer måste göras, speciellt för att skydda unga kvinnor. Många graviditeter bland minderåriga rapporteras in.

Vårt lilla team på Sicilien fortsätter att ge stöd åt migranter som kommer från Libyen, och fokuserar på de mest sårbara och ungdomar som kommer ensamma.

Oktober


Matleverans via flygplan i Sydsudan. Foto: Albert González Farran/Oxfam

Vi släpper mat från flygplan till människor i Sydsudan. Rent logistiskt är det komplicerat: planen måste kunna flyga så lågt som möjligt, och vi måste ha personal på marken som kan samla ihop och dela ut säckarna. Vi försöker förse 200 000 personer med mat. Tusentals sydsudaneser har också flytt till Sudans Darfurprovins, där de förväntas stanna i flera år. Vi är där för att ge dem katastrofstöd och för att undersöka vilka typer av jobb flyktingarna skulle kunna utföra i det lokala samhället i framtiden.

Vårt arbete för rohingyerna i Bangladesh får fart och vår hjälp når 185 000 personer under oktober. Men förhållandena människorna bor i är fruktansvärda. De bor tätt hoppackade i lerfyllda läger där kaoset är så stort att många är rädda för inte hitta tillbaka om de lämnar sina tält.

November


Kusinerna Sahir och Tariq framför Oxfams vattentankar i flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Foto: Sam Tarling/Oxfam

Saudiregimen stänger alla vägar in till Jemen. 90 procent av all mat, bränsle och mediciner importeras till landet, och FN varnar om att detta kan leda till den största svälten på flera årtionden. Vår personal försöker spara in på bensin genom att röra sig så lite som möjligt, större delen av vårt arbete kan fortsätta, till exempel genom att använda solenergi till vattensystemen.

Vi har arbetat i flyktinglägret Za’atari i Jordanien i nästan fem år, bland annat med att designa ett vatten- och sanitetssystem för hushållen i lägret. Detta är det första av sitt slag i ett flyktingläger. De 80 000 flyktingar som bor i Za’atari kommer inte återvända hem inom den närmsta framtiden, och i november gör vårt återvinningsprojekt stora framsteg. Det går ut på att hjälpa människor att återanvända de stora mängderna avfall och göra om det till återvunna produkter som går att sälja. En femtedel av avfallet i Za’atari görs nu om från sopor till inkomstgenererande produkter av kreativa personer som bor i lägret.

December

Vårdpersonal i Sydsudan mäter Georges näringsnivåer. Foto: Bruno Bierrenbach Feder/Oxfam

Tyfonsäsongen drabbar åter igen Stilla havet- Filippinerna drabbas av två i tät följd. Våra lokala samarbetspartners agerar snabbt för att hjälpa de drabbade.

Det kommer oroande prognoser om en kommande svält i Sydsudan. Det förväntas vara som värst om några månader men vårt team börjar förbereda sig. Det står tydligt att 2018 kommer bli värre än 2017 ur ett hungerperspektiv.