Vår historia

Sep 11, 2019
Sep
11
2019

Vår historia

Det var en gång ett världskrig som orsakade svält i Europa. En grupp aktivister och akademiker bestämde sig för att samla in pengar till de drabbade och samtidigt konfrontera de ansvariga för att få slut på hungern. Så föddes Oxfam.

 

Kriget tog slut, men problemen fanns kvar. Fler och fler anslöt sig och Oxfam fortsatte växa. Idag finns Oxfam i över 90 länder och är en av de stora hjälporganisationerna i världen. Än idag drabbas oskyldiga människor av svält, konflikt och fattigdom. Än idag kämpar människor för en jämlik värld, och Oxfam utvecklar och fortsätter sitt arbete.

Oxfarm, oxfilé, oxymoron?

Vi vet att vårt namn inte betyder något på svenska, så vi är vana vid att förklara det. Såhär. Ox= Oxford. Staden där det första Oxfamkontoret startades. Fam= Famine. Det betyder svält på engelska. I ordet famine ligger hela vår grundfråga: hur kan människor svälta samtidigt som vi slänger det överblivna potatismoset i soporna? Är inte det… orättvist?

Svaret är jo, det är det. Fattigdomen är orättvis.

Ekonomisk ojämlikhet är ingen naturlag. Ingen människa behöver vara fattig, för att en annan ska kunna vara rik. Vi (och forskningen) är nämligen övertygade om att en jämlik värld är en bättre värld. Vi och våra givare vägrar acceptera ojämlikhet, vi står inte ut med att människor går hungriga. Därför gör vi tillsammans allt vi kan för att få slut på fattigdomen. Samtidigt som privatpersoner och företag skänker gåvor och engagerar sig i Oxfam städar vi toaletter i leriga flyktingläger, håller brandtal i FN och utbildar bönder på landsbygden i effektiv majsodling. Vi har alla samma mål: att utrota fattigdomen.

Även om det är obekvämt och trots att vissa inte håller med, så säger vi ifrån när vi tycker något är fel. Vi säger skärp er när företag utnyttjar sina arbetare. Vi skriker stopp när rika personer smiter från att betala skatt. Framför allt står vi sida vid sida med människor som lever i fattigdom. Det är dom vi finns till för.

Det enklaste och effektivaste sättet för dig att gå med i den globala Oxfamrörelsen är att bli månadsgivare. Då bidrar du till en mer jämlik värld, hjälper människor ur fattigdom och är med och finansierar våra katastrofinsatser.

Världskriget tog slut, men problemen finns kvar, och med din hjälp kommer vi ett steg närmare målet.