Det som inte fick hända, händer igen

Apr 29, 2019
Apr
29
2019

Det som inte fick hända, händer igen

Bara en månad efter cyklonen Idai har nu ytterligare en katastrof inträffat- cyklonen Kenneth har spolat bort hela byar.

 

Cyklonen Kenneth drog in över land i Tanzania och Moçambique den 25 april och kan nu skapa ytterligare en humanitär kris, bara en månad efter att cyklonen Idai orsakade enorm förstörelse och drabbade nära 2 miljoner människor i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

Alima står framför sitt hem, som förstördes i cyklonen Kenneth. Foto: Tommy Trenchard / Oxfam

Alima, 19, är en av de drabbade. Hennes hus i Macomia, Moçambique, förstördes i cyklonen Kenneth.
- Vindarna och regnet var så starka. Allting förstördes. Jag var väldigt rädd, och jag är fortfarande rädd. Vi behöver mat, vi behöver vatten och vi behöver ett nytt hus. Nu sover vi utomhus och alla barn har fått hosta, säger Alima.

Oxfam arbetar fortfarande dag och natt för att stötta dem som drabbades av den första katastrofen, cyklonen Idai, vilket försvårar en redan akut situation. Cyklonen Kenneth har spolat bort hela byar och över 160 000 personer har drabbats. Enligt FN ska 29 550 hus ha förstörts efter stormens framfart. Tusentals människor är nu i akut behov av rent vatten, mat och någonstans att bo.

En pojke sitter på en nedfallen palm och tittar ut över de förstörda husen i Macomia i norra Moçambique, ett område som drabbats hårt av cyklonen Kenneth. Foto: Tommy Trenchard / Oxfam

Oxfam har hittills nått ut till 109 500 personer efter cyklonen Idai, men katastrofinsatserna är för närvarande grovt underfinansierade och efter cyklonen Kenneth ökar nu behoven.