”De möts av ett nytt helvete i Libyen”

Feb 1, 2018
Feb
1
2018

”De möts av ett nytt helvete i Libyen”

Nya vittnen målar upp en verklighet fylld av mord, kidnappningar, tortyr och slaveri för migranter fast i Libyen.

 


Migranter går iland vid den sicilianska hamnen i Pozzallo. Foto: Alexandro Rota/ Oxfam

För ett år sedan trädde en ny EU-stödd överenskommelse mellan Italien och Libyen i kraft. Genom de nya bestämmelserna ville man förhindra illegal invandring och Libyens kustbevakning fick utbildning och finansiellt stöd av Italien och EU. Samarbetet förhindrar migranter från att lämna Libyen, och skickar tillbaka de som försöker fly. Nu vittnar de som lyckats ta sig från Libyen om hur migranter hålls kvar i fångenskap och utsätts för grova kränkningar.

När Oxfam i augusti förra året intervjuade 158 migranter som befunnit sig i Libyen, vittnade 84 procent om hur de upplevt inhuman behandling, extremt våld och tortyr i Libyen. 74 procent berättade att de bevittnat hur människor blivit mördade eller torterade. Oxfams partnerorganisation Borderline Sicilia har samlat ihop nya vittnesmål, ett år efter att migrationsöverenskommelsen mellan Italien och Libyen trädde i kraft. Människor berättar fortfarande om ett Libyen där migranter mördas och kidnappas, där män tvingas arbeta utan lön och kvinnor våldtas och blir sexuella slavar. En person berättar om hur barn säljs som slavar.

- Människor flyr från krig, förföljelse och fattigdom, och möts av ett nytt helvete i Libyen, säger Oxfams landschef i Italien, Roberto Barbieri.


Foto: Alexandro Rota/ Oxfam

Precious, 28 år från Nigeria
- Jag tillfångatogs tillsammans med andra migranter när vi kom till Tripoli. De behandlade oss som sopor. Vi fick bara äta en gång om dagen, en bit rått ris eller okokt pasta. Vi drack vatten ur gamla bensindunkar. Många blev sjuka och dog av det eller till följd av våldet av de som höll oss fångna. De unga kvinnorna slogs och våldtogs varje dag- det var bara då vi fick något att äta.

Blessing, 24 år från Nigeria
- Jag kom till Libyen för att ta jobb som hembiträde. I stället fördes jag till ett center där jag stannade i flera månader. Jag fick en näve ris om dagen. De sålde min kropp till män i området. När jag försökte fly slog dom mig och våldtog mig.

Francis är en 20-årig man från Gambia
- Jag kidnappades av ett kriminellt gäng. Vi var fler än 300 personer som hölls fångna i ett rum. Jag var där i fem månader. Vi tvingades arbeta varje dag. De som satte sig emot dödades. Kvinnorna blev systematiskt slagna och gruppvåldtagna. Barnen uppfostrades i fängelset och såldes sedan som tjänare till libyska hushåll.

Oxfam och Borderline Sicilia menar nu att Italien och EU genast måste avsluta överenskommelsen med Libyen, sluta föra tillbaka migranter till Libyen och dra in stödet till deras kustbevakning.
- Europeiska regeringar har ett ansvar att skydda allas mänskliga rättigheter, inklusive migranters. De som flyr över havet bör aldrig stoppas och tvingas återvända till den fara som Libyen utgör för dem, säger Barbieri.

Oxfam hjälper nyanlända migranter i Italien genom att dela ut mat, kläder, skor och hygienkit. Vi ger också psykologiskt och juridiskt stöd. Oxfam i Italien hjälper även asylsökande med att hitta boende, lära sig italienska och delar ut kontantbidrag för att människor ska kunna möta sina mest grundläggande behov.