Barnmisshandel och illegala utlämningar vid fransk-italienska gränsen

Jun 15, 2018
Jun
15
2018

Barnmisshandel och illegala utlämningar vid fransk-italienska gränsen

Unga migranter fängslas och skickas olagligt tillbaka till Italien av franska gränsvakter enligt vår nya rapport.
 

 
Adoum Ismail, medlare för Oxfam, tittar ut över en motorvägsbro nära den fransk-italienska gränsen, en väg många migranter går på sin väg till Frankrike. Foto: Agostino Loffredi/ Oxfam

Rapporten ‘Nowhere but Out’ visar hur Italiens överbelastade och byråkratiska mottagningssystem tvingar utsatta flyktingar och andra migranter att leva under farliga förhållanden. Den visar också att den franska polisen rutinmässigt stoppar ensamkommande barn och skickar tillbaka dem till Italien, och att de gör ändringar i barnens papper för att få det att se ut som att de är äldre än de är eller att de vill skickas tillbaka.

Barn berättar att de utsätts för fysisk och verbal misshandel och att de stängs in i fängelseceller utan mat, vatten, filtar eller någon vuxen som stöd. Detta strider mot både Frankrikes och EU:s lagar. Oxfams personal berättar om fall där gränsvakter har skurit av sulorna på barnmigranters skor eller stulit deras SIM-kort. I ett fall tvingades en mycket ung flicka från Eritrea att gå tillbaka över gränsen längs en väg utan trottoar medan hon bar på sin 40 dagar gamla bebis.

Majoriteten av barnen som kommer till Italien flyr undan förföljelse och krig i länder som Sudan, Eritrea, Syrien och Afghanistan. Många försöker ta sig till andra länder som Frankrike, Storbritannien, Sverige och Tyskland där de hoppas på att ansluta till sina släktingar eller vänner.
- Människor som flyr undan förföljelse och krig ska inte behöva utstå ytterligare övergrepp och försummelse av myndigheterna i Frankrike och Italien. Människor med den enkla önskan om att ansöka om asyl i ett land där deras familjer bor motarbetas konstant, säger Elisa Bacciotti, kampanjansvarig på Oxfam Italien.

- Europa måste ordna sina asylsystem och dela på ansvaret för att ta emot asylsökande. Regeringar och gränstjänstemän bör skydda barn och tillgodose deras behov i stället för att tvinga bort dem till andra länder. Barn ska aldrig stängas in i fängelseceller eller utsättas för övergrepp, säger Bacciotti.

Oxfam uppmanar EU att ta hänsyn till asylsökandes legitima asylbehov, att se till att familjeåterföreningar fungerar effektivt och att byråkrati inte hindrar familjer från att återförenas. Den franska regeringen bör omedelbart sluta med de illegala utlämningarna av barn till Italien och få slut på polisens och gränsvakternas olagliga metoder.