Att Caymanöarna stryks från EU:s svartlista över skatteparadis visar att processen inte fungerar

Dec 17, 2020
Dec
17
2020

Att Caymanöarna stryks från EU:s svartlista över skatteparadis visar att processen inte fungerar

I oktober togs Caymanöarna bort från EU:s svarta lista över skatteparadis. Detta bevisar att listan inte fyller sin funktion.

 

Heidi Lampinen, policyansvarig på Oxfam Sverige kommenterar.

"Det är positivt att Barbados läggs till på listan. Men att man stryker Caymanöarna, ett av världens mest ökända skatteparadis, från EU:s svarta lista över skatteparadis är ytterligare bevis på att processen inte fungerar.

Skatteparadisen berövar både rika och fattiga länder på hundratals miljarder dollar varje år - pengar som behövs mer än någonsin nu under covid-19-pandemin. Men istället för att ställa dem till svars tar EU bort de mest aggressiva länderna från svarta listan.

Om svarta listan ska behålla någon form av trovärdighet måste EU inkludera alla länder som fungerar som skatteparadis - inklusive länder med noll företagsskattesatser och länder där företagsinvesteringar överstiger nivån på den verkliga ekonomiska aktivitet de bedriver. Det är viktigt att EU-kommissionen och rådet fyller dessa luckor - detta borde vara högst upp på agendan när man granskar definitionen av skadliga skattesystem nästa år."