Ananasprojektet som hjälper kvinnor ur fattigdom

Apr 17, 2019
Apr
17
2019

Ananasprojektet som hjälper kvinnor ur fattigdom

Lisy skapade en hållbar inkomst med stöd av Oxfam...och en speciell sorts ananas!

 


Lisys ananasodling gav henne råd att lämna fattigdomen.

På den lilla önationen Vanuatu drabbas människor redan av klimatförändringarnas effekter. För att underlätta för de vars inkomster och liv påverkas får nu kvinnor utbildning och fröer så att de kan producera ananas under lågsäsong- vilka kan säljas till ett högre pris. Förutom att investera i sina jordbruksföretag använder många inkomsten för sina barns utbildning.

Lisy Lingi var den första som anmälde sig till projektet och idag har hon goda skäl till att känna stolthet för sin ananas!
- Jag skördade ananas i mars, när det inte fanns någon annan ananas att köpa på marknaden. Inkomsten jag får från min ananas är väldigt bra. Jag har använt pengarna för att bygga ett hus där hela familjen får plats och en toalett som är mycket bättre än min förra, berättar Lisy.

Nu uppmanar hon fler kvinnor, framför allt de som betalar fr sina barns utbildning, att ansluta sig till projektet och få stöd i att skapa egna jordbruksprojekt och öka sina inkomster.

- Jag vill ge ett stort tack till Oxfams givare! Det är tack vare dem jag har fått stöd att plantera, producera och sälja, säger Lisy.

Foton: Artur Francisco/OxfamNZ