7 år av krig i Syrien

Mar 15, 2018
Mar
15
2018

7 år av krig i Syrien

Den 15 mars markerar årsdagen av det nu sju år långa kriget i Syrien, en konflikt som kännetecknas av enorm förstörelse och död, oskyldigas flykt och ignorans av civilbefolkningens mänskliga rättigheter.
 


Sextonårige Hahnis familj flydde från Ghouta 2013. Nu bor de i ett tält utanför Damaskus. Foto: Dania Kareh/Oxfam

Fortsatt våld och förstörelse

Sju år av krig har lämnat ett Syrien i spillror och den senaste tidens uppdateringar från östra Ghouta, där konfliktens brutala strider trappats upp, har återigen satt Syrienkriget i nyhetsrubrikerna. De dödliga striderna fortsätter även på andra håll i landet, och miljontals människor är i desperat behov av hjälp.

- Våra hus är borta, hur kan jag återvända till något som inte längre finns? säger en kvinna från Homs, en av många syrier som fått sina hem sönderbombade eller som ockuperade av främlingar.


Ahmed, 34, är en av de miljontals syrier som tvingats ta med sin familj och fly från sitt hem. Foto: Dania Kareh / Oxfam

Majoriteten av syriska flyktingar lever i extrem fattigdom

Efter sju år av krig har åtminstone 400 000 syrier dödats och över 13 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp. Mer än halva befolkningen, nästan 12 miljoner personer, har flytt sina hem, många av dem flera gånger om. Av de över 5,6 miljoner syriska flyktingar som bor i grannländer, lever majoriteten av dem i extrem fattigdom. Runt 400 000 människor är fast i områden som är svåra att komma fram till, och på grund av detta är det många som inte får den hjälp de behöver. 


En syrisk kvinna skördar blomkål i Oxfams växthus i flyktinglägret Za’atari i Jordanien där 45 flyktingkvinnor odlar och tjänar pengar genom att sälja grönsaker. Foto: Nesma AlNsour/Oxfam

Situationen fortsatt dyster

Trots att några rika länder tagit emot ett stort antal syriska flyktingar är det många som inte gjort det. I stället har flyktingkritisk retorik och politik fått ökad dominans då många rika länder inte öppnat upp för sårbara flyktingar. Syriska flyktingar har ofta svårt att hitta jobb och många tvingas förlita sig på bistånd. Verkligenheten för många, framförallt kvinnor, blir en vardag utan arbete och stor potential och kompetens går till spillo.

Det fortsatta våldet, dödandet och lidandet i Syrien representerar ett katastrofalt misslyckande från det internationella samfundets håll. Försöken för att minska civila dödsfall och ge humanitärt bistånd till människor som drabbas av striderna har upprepade gånger förstörts på grund av militära operationer. Världen behöver visa större empati och världsledare måste göra mycket mer för att skydda de civila och prioritera en politisk lösning på konflikten. Syriens befolkning förtjänar inget mindre.

Oxfam i Syrien

Trots stora utmaningar kunde Oxfam hjälpa 2 miljoner människor både i Syrien och i Jordanien och Libanon dit många flytt, med bland annat rent dricksvatten, sanitet och mat förra året. Vi arbetar också med att hjälpa syriska flyktingar hitta jobb och försörjningsmöjligheter.

Effekterna av sju års krig i Syrien

  • 400 000 syrier har dödats
  • 13 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitärt stöd
  • 12 miljoner syrier har flytt från sina hem
  • 5,6 miljoner syriska flyktingar har sökt skydd i angränsande länder