39 ton katastrofhjälp till Jemen

Jul 4, 2017
Jul
4
2017

39 ton katastrofhjälp till Jemen

I dagarna skickade Oxfam ett plan med 39 ton humanitär nödhjälp till Jemen, där det omfattande kolerautbrottet just nu hotas spridas ytterligare. Lasten bestod av vatten och sanitetsutrustning till ett värde av 470 000 dollar.

Oxfam rustar inför förvärrad kolerasituation


Livsavgörande hjälp i form av bland annat vattenlagringstankar, rör, rördelar och vattenreningskit på väg att skickas till Jemen. Foto: Alex Yallop/ Oxfam

Kolerautbrottet i Jemen kan snabbt spridas till ytterligare tusentals då regnperioden förväntas börja inom de kommande dagarna. Oxfam uppmanar nu till eldupphör för att möjliggöra ökade humanitära insatser.

Mer än 1300 jemeniter har dött till följd av kolera under de senaste två månaderna och fler människor som redan försvagats av hunger och effekterna av det pågående kriget är nu i farozonen. Över 200 000 jemeniter misstänks nu vara smittade av kolera, och flera organisationer fruktar för att denna siffra kan stiga till 300 000 och över innan augusti.

Den 30 juni skickade Oxfam ett plan med 39 ton humanitär nödhjälp från lagret i Storbritannien. Oxfam har redan tillhandahållit bistånd i form av vatten och sanitet till över 418 000 personer, bland annat genom att distribuera hygienpaket och ge människor råd om vikten av handtvätt och vattenrening.

- Jemen går på knä efter två års krig. För många människor, som försvagats av krig och hunger, är kolera förödande. Kriget i Jemen är utformat för att skada så många civila människor som möjligt, så mycket det går. Det är svårt att föreställa sig hur mycket mer Yemen kan hantera innan det kollapsar helt, säger Oxfam Internationals VD, Winnie Byanyima.

Kriget har haft en förkrossande effekt på Jemens invånare, deras försörjningsmöjligheter och infrastruktur. Nästan 5000 civila har dödats i striderna och delar av landet ligger på randen till svält. 18,8 miljoner människor beräknas nu vara i behov av humanitärt bistånd, inklusive mat, säkert dricksvatten och sanitet. 10,3 miljoner av dem är i akut behov. Då sanitetstjänster påverkats hårt av det tvååriga kriget ligger nu högar av avfall på gatorna och i bosättningarna för människor på flykt. Biståndsorganisationer som utför vatten- och sanitetsarbete riskerar att bli överhopade av omfattningen av utbrottet.

Hälso-, vatten- och sanitetssystem har blivit bombade och är på gränsen till kollaps, vilket gör att sjukdomen sprids lättare bland den försvagade befolkningen. Omkring 30 000 i den lokala styrkan av hälsovårdspersonal har inte fått lön på 10 månader, och på grund av de enorma humanitära behoven har lokala ministerier haft svårt att spåra sjukdomsspridningen.


Foto: Alex Yallop/ Oxfam

Under tiden säljer världen mer för att beväpna den saudiarabiska militären än vad man spenderar på humanitära insatser i Jemen. År 2016 spenderade Saudiarabien 2,979 miljarder dollar på vapenöverföringar från världens största vapenexportörer. Från och med den här månaden hade flera av dessa regeringar givit ungefär 620 miljoner av summan om 2,1 miljarder dollar som FN efterlyste för stöd till Jemen. - Det är skandalöst att värdet av vapenförsäljningen är nästan fem gånger högre än den humanitära insatsen, säger Byanyima.