10 000 barn dödades eller skadades i konflikter 2017

Aug 16, 2018
Aug
16
2018

10 000 barn dödades eller skadades i konflikter 2017

Under förra året skedde drastisk ökning av antalet barn som dödades eller skadades i krig.
 

Många andra barn våldtogs, tvingades att bli barnsoldater eller tillfångatogs under 2017, då över 20 000 kränkningar mot barns rättigheter rapporterades. En stor ökning från föregående år enligt en FN-rapport om barn i väpnade konflikter.

Vårt uppdrag är att bekämpa fattigdom och orättvisor, och att säkerställa att människor som drabbas av katastrofer ska ha tillgång livräddande hjälp och stöd. Därför arbetar vi även i konfliktzoner runt om i världen.

Jemen

Konflikten i Jemen har skapat en enorm humanitär katastrof där miljontals barn går hungriga och lever i extrem fara och fattigdom. Foto: Gabreez/Oxfam

Konflikten i Jemen har skapat en av världens största humanitära katastrofer och 1,8 miljoner barn i landet lider av akut undernäring. Enligt FN:s rapport dödades eller skadades 1300 barn i Jemen under 2017, och barn så unga som 11 år tvingades att slåss i kriget.

Våra team på plats kämpar för att leverera nödhjälp till de som drabbas av kriget, och har hittills nått ut till över 2 miljoner människor i Jemen.

Syrien

När Nimos familj flydde från kriget i Syrien fick han gå långt till fots tillsammans med sin mamma och sina syskon. Nimo kan inte simma, och på båten över Medelhavet satt han helt tyst, berättar hans mamma. När Oxfam träffade familjen i Grekland hade inte Nimo gått i skolan på fem månader. Foto: Aubrey Wade/Oxfam

Enligt FN-rapporten har man aldrig uppmätt så många överträdelser mot barns rättigheter i Syrien som förra året.

Vårt arbete i Syrien är fokuserat mot att hjälpa syrier i landet och de som flytt utomlands att få tillgång till rent vatten, mat och skydd från våld och övergrepp. Att ge stöd till de miljoner människor som drabbats av denna förödande konflikt är livsviktigt, men det räcker inte. Vi bedriver kampanjer och påverkansarbete för att striderna ska få ett slut och för att man ska hitta en politisk lösning på konflikten i Syrien, där hundratusentals människor, inklusive barn, lever i extremt utsatta förhållanden där de utsätts för ihållande våld och strider.

Nigeria

Konflikten i Nieria slår hårt mot barnen som både tvångsrekryteras som soldater och används som mänskliga bomber. Foto: Sam Tarling / Oxfam

Nio år av våldsamma strider runt Tchadsjön har lett till en humanitär katastrof i Nigeria. Sedan konflikten startade har över 20 000 personer dödats och 4 000 kvinnor och flickor har blivit bortrövade. Sexuellt våld och kränkningar av mänskliga rättigheter är tvångsrekrytering, även av små barn.

FN-rapporten visar att nära hälften av de 881 barn som miste livet i landet under förra året blev offer till självmordsattacker, eller användes som mänskliga bomber. Striderna runt Tchadsjön har lett till en av världens mest förödande humanitära kriser och Oxfam är på plats i Nigeria för att ge livräddande stöd till de som drabbas.

Demokratiska republiken Kongo

Tioåriga Augustine förlorade sin mamma när deras hemby attackerades. Idag bor hon i ett flyktingläger och tvingas arbeta för att ha råd med mat. Foto: John Wessels / Oxfam

Konflikten i DR Kongo har resulterat i att över 2,2 miljoner barn i landet är akut undernärda. Striderna i Kasaiprovinsen har enligt FN:s rapport lett till en åttafaldig ökning av attacker riktade mot skolor och sjukhus.

Oxfam är på plats i DR Kongo, och våra insatser för att leverera rent vatten, mat, fröer och kontantbidrag till människor i landet når för närvarande ut till över en halv miljon människor.

Barn måste skyddas långt bättre i konflikter och de vuxnas krig, som går ut över barnen, måste stoppas. Mer hjälp behövs för att alla sårbara barn ska kunna gå i skolan och leva ett tryggt liv utan våld, fattigdom och hunger.